Back to top

ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΡΑΣΑΤΟ ΜΕ ΣΤΑΦΥΛΙ

Μαγειρεύουμε με τον

Πετρώφ Ιωσήφ

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

  • 1 χταπόδι
  • 1 μπουκάλι μοσχοφίλερο  750ml
  • Λευκό σταφύλι περίπου 200γρ.
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 4-5 κρεμμύδια στιφάδου
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3 κλωνάρια θυμάρι
  • 1 κουταλιά γλυκού κόκκους από μαύρο πιπέρι
  • 2 ποτήρια του νερού ελαιόλαδο
  • 2 πρέζες αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβουμε το χταπόδι μας στα 8 όσα δηλαδή και τα πλοκάμια του και καθαρίζουμε το κεφάλι βγάζοντας την μεμβράνη.
  2. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια του στιφάδου όπως είναι ολόκληρα καθώς και τις σκελίδες.
  3. Βάζουμε το χταπόδι μέσα σε ένα ταψί σχετικά μικρό και  το καλύπτουμε με το κρασί, το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το θυμάρι, την δάφνη, το πιπέρι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το αλάτι. Το κλείνουμε ερμητικά με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100 βαθμούς Κελσίου. Ψήνουμε για 2 ώρες.
  4. Μετά από 2 ώρες το βγάζουμε από το φούρνο, το ξεσκεπάσουμε και ρίχνουμε τις ρώγες από το σταφύλι. Το κλείνουμε ξανά όπως είναι ζεστό και το αφήνουμε για μισή ώρα εκτός φούρνου. Ξεσκεπάζουμε και το σερβίρουμε.