recipe icon

Η ΠΙΟ ΖΟΥΜΕΡΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

recipe-67-inner
mamamia-web

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αφαιρούμε το λαιμό και τις άκρες από τις φτερούγες για να φτιάξουμε ένα ζωμό.
  2. Αλείφουμε με ελαιόλαδο τα καρεδάκια ψωμιού και τα ψήνουμε για 8’ στους 200ºC, να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
  3. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα εντόσθια. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τους κιμάδες μας , το μπέικον και τα εντόσθια για 10 λεπτάκια. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κονιάκ και με το χυμό πορτοκάλι και αφήνουμε να μας γλασάρει η γέμιση. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δαμάσκηνα, κάστανα, βερίκοκο, σύκο, ψωμί, μήλα, καρύδι, κουκουνάρι, ξύσμα, αλάτι-πιπέρι ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Αφήνουμε την ωμή γαλοπούλα μας σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 2 ώρες . Βγάζουμε όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από την κοιλιά . Πιάνουμε το δέρμα του λαιμού και το στερεώνουμε γυρνώντας το προς τα πάνω με μία οδοντογλυφίδα ή το ράβουμε. Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά και γεμίζουμε . Ράβουμε τη γαλοπούλα και τα πόδια και οι φτερούγες είναι κολλημένα στο σώμα με ένα σπάγκο φούρνου,για να κρατήσει το πουλερικό ωραίο σχήμα με το ψήσιμο και για να μείνουν οι χυμοί και η υγρασία στο εσωτερικό του.
  5. Παίρνουμε βούτυρο στα χέρια μας και αλείφουμε εξωτερικά. Αλάτι και πιπέρι και την βάζουμε σε ένα ρηχό ταψί με το στήθος προς τα πάνω, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220 βαθμούς πάνω κάτω χωρίς αέρα και ψήνουμε για 35΄ για να μας ροδίσει. Αμέσως μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150 και ψήνουμε για περίπου 3 ½ ώρες.Καθ’ όλη τη διάρκεια αλείφουμε τακτικά με πινέλο το πουλερικό μας με ζουμάκι από τα υγρά του ταψιού, το επαναλαμβάνουμε κάθε μισή ώρα . Αν ροδίσει πολύ στήθος, σκεπάζουμε με λαδόκολλα.
    Πως βλέπουμε αν είναι έτοιμη: με ένα σουβλί στο μπούτι της γαλοπούλας τρυπήσουμε και το υγρό που βγαίνει είναι ροζέ , σημαίνει ότι θέλει κι άλλο ψήσιμο. Αν βγαίνει εντελώς διάφανο, είναι έτοιμη. Με θερμόμετρο ψησίματος, στο μπούτι πρέπει δείξει 82-83 βαθμούς .
  6. Τη βγάζουμε από το φούρνο, την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για 30΄. Παίρνουμε από το ταψί όσο περισσότερο λίπος μπορούμε με ένα μεγάλο κουτάλι. Τα υπολείμματα του ταψιού είναι πολύ νόστιμα σε γεύση.
  7. Για τη σάλτσα της γαλοπούλας
    Βάζουμε το ζωμό από το ταψί σε μία κατσαρόλα. Σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ψήνουμε το αλεύρι για 3΄, ανακατεύοντας με αυγοδάρτη. Προσθέτουμε τα κρασιά και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε και το ζεστό ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς. Δένουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε ίγο δεντρολίβανο για τον αρωματισμό. Σουρώνουμε τη σάλτσα σε σίτα και τη διατηρούμε πάντα πολύ ζεστή. Σερβίρουμε τη γαλοπούλα ολόκληρη, με τη σάλτσα μας σε μία σαλτσιέρα.

Υλικά

  • 1 γαλοπούλα τεσσάρων κιλών
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη γέμιση

  • 1/4 φλ. Ελαιόλαδο
  • 200 γρ. εντόσθια
  • 100 γρ μπέικον
  • 200 γρ. χοιρινό κιμά
  • 300 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. κονιάκ
  • 10 δαμάσκηνα
  • 10 ξερά σύκα
  • 20 κάστανα βρασμένα
  • 10 βερίκοκα ξερά
  • 2 μήλα πράσινα
  • 1/2 φλ. καρυδόψιχα καβουρντισμένη
  • 1/2 φλ. κουκουνάρι καβουρντισμένο
  • 1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 2 φλ. κυβάκια από μπαγιάτικο ψωμί
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα ψητού

  • όλα τα υγρά του ψησίματος (που έμειναν στο ταψί)
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 1 φλ. μαυροδάφνη
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 λίτρο ζωμός (από το λαιμό και τις φτερούγες με λίγο σέλερι, ένα
  • καρότο και ένα κρεμμύδι)
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο