Back to top
ΜΑΘΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ

Καλώς Ήλθατε στην Κρήτη

Κρήτη χιλιοτραγουδισμένη, Κρήτη λεβεντογέννα. Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, με τους θησαυρούς της, την αρχαία ιστορία της, τις ζωντανές παραδόσεις, την κραταιή ντοπιολαλιά της, τις μαντινάδες της, τα βουνά και τους κάμπους της, αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας. Η Κρήτη του Βιτσέντζου Κορνάρου, του Μίκη Θεοδωράκη, του Ελευθέριου Βενιζέλου, του βασιλιά Μίνωα, η Κρήτη με τον Ψηλορείτη, τα Λευκά Όρη, το Φαράγγι της Σαμαριάς, το Γαϊδουρονήσι, τη Γαύδο, την Σπιναλόγκα, την Κνωσό, την Φαιστό, την αρχαία Κυδωνία, και τόσα άλλα θαυμαστά μέρη και διαπρέπουσες προσωπικότητες, αφήνει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της, τόσο στους ντόπιους, όσο και στα εκατομμύρια των επισκεπτών της.

Η ποικιλόμορφη ομορφιά της Κρήτης

Οι τέσσερις νομοί της - ξεκινώντας από τα ανατολικά - το Λασίθι, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, και τα Χανιά, εκτείνονται σε 260 χιλιόμετρα από άκρη σε άκρη και παρουσιάζουν τέτοια ποικιλομορφία που συχνά ξεχνάει κανείς ότι βρίσκεται σε νησί και όχι στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το ορεινό της τοπίο ανταγωνίζεται επάξια τις ομορφιές των ακτογραμμών της, δίνοντας την ευκαιρία να απολαύσει κανείς κάθε ακριτική γωνιά της, όλες τις εποχές του χρόνου.

Η αρχαία ιστορία της Κρήτης

Η Κρήτη είναι η κοιτίδα του Μινωικού Πολιτισμού, ο οποίος άνθισε κατά την Εποχή του Χαλκού από το 3.000 π.Χ. έως το 1.000 π.Χ., με κυρίαρχο γεγονός την οικοδόμηση της Κνωσού και των ανακτόρων του βασιλιά Μίνωα γύρω στα 1900 π.Χ. Η τεχνολογική πρόοδος και η καλλιτεχνική άνθιση που επιτεύχθηκε κατά την περίοδο αυτή, επηρέασε αποφασιστικά τη διαμόρφωση και την εξέλιξη του ύστερου Μυκηναϊκού πολιτισμού. Τα μνημεία που επέζησαν της μεγάλης καταστροφής κατά την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης γύρω στο 1450 π.Χ., στέκονται αγέρωχοι μάρτυρες του πλούτου και της προόδου του Μινωικού Πολιτισμού, και αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο κάθε χρόνο.

Η λεβεντογέννα Κρήτη

Τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης παραμένουν ζωντανά εδώ και αιώνες, καθώς η σχετική γεωγραφική απομόνωση πολλών οικισμών και κοινοτήτων, προστατεύει και ισχυροποιεί τους τοπικούς δεσμούς. Η λεβεντιά, η περηφάνια, η ανεξαρτησία, η γνησιότητα, και η τραχύτητα, είναι τα στοιχεία που προσδιορίζουν τον χαρακτήρα του Κρητικού λαού και του προσδίδουν τη μοναδικότητα του.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Οίνος Κρήτης

Το Κρητικό κρασί έχει κάνει ένα ποιοτικό άλμα τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα σήμερα η Κρήτη να έχει μπει για τα καλά στον χάρτη των οινοποιητικών περιοχών υψηλής αξίας της Ευρώπης.

Tσικουδιά ή ρακή Κρήτης

Η Κρητική τσικουδιά ή ρακή είναι το πιο χαρακτηριστικό ποτό της Κρήτης, και συνοψίζει σε ένα ποτήρι την ιδιοσυγκρασία της τόσο ξεχωριστής αυτής γωνιάς της Ελλάδας.

Μέλι και βασιλικός πολτός Κρήτης

Το μέλι και ο βασιλικός πολτός Κρήτης - και τα δύο υψηλής ποιότητας και μεγάλης θρεπτικής αξίας - παράγονται στη μεγαλόνησο εδώ και αιώνες.

Ελαιόλαδο Κρήτης

Το ελαιόλαδο, και ειδικά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης, είναι ένα από τα κορυφαία σε θρεπτική αξία τρόφιμα που παράγονται στην Ελλάδα.

ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Απάκι με μανιτάρια, δίκταμο και γραβιέρα