Back to top
ΜΑΘΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ

Καλώς Ήλθατε στη Μήλο

Αν η Σαντορίνη είναι το νησί των ερωτευμένων τότε η Μήλος είναι το νησί των αγαπημένων. Ένας προορισμός ιδιαίτερα δημοφιλής σε ζευγάρια που επιθυμούν να απολαύσουν απερίσπαστα την συντροφιά ο ένας του άλλου σε ένα σεληνιακό, εξωτικό, λιτό και απέριττο περιβάλλον, όπου το ζωηρό γαλάζιο και το εκτυφλωτικό λευκό καθηλώνουν τη ματιά. Το νησί όπου ανακαλύφθηκε η διάσημη Αφροδίτη της Μήλου, ανήκει στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων στα νοτιοδυτικά και είναι το πέμπτο σε μέγεθος νησί τους. Χάρη στην ηφαιστιολογική γεωλογική της σύσταση, η Μήλος διακρίνεται για δύο πράγματα: Την πλούσια ιστορία της και τα μοναδικά στην Ελλάδα τοπία της.

Η πλούσια ιστορία της Μήλου

Παρά το άγονο και άνυδρο έδαφός της, η Μήλος ήταν ένα από τα πρώτα νησιά των Κυκλάδων που κατοικήθηκαν, όπως δείχνουν τα ευρήματα από την νεολιθική εποχή στο νησί. Κατά την αρχαιότητα η εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου με εμπορικές συναλλαγές μέχρι και την Αίγυπτο, χάρισε στο νησί πλούτη και κοινωνικοοικονομική άνθιση για αιώνες. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο πρώτος κάτοικος του νησιού ήταν ο Μήλος, γόνος βασιλικής οικογένειας, τον οποίο έστειλε στο νησί η Αφροδίτη. Κατά την εμφάνιση του Χριστιανισμού στον ελλαδικό χώρο γύρω στον 1ο αιώνα μ.χ., δημιουργούνται οι Κατακόμβες, οι οποίες αξιολογούνται παγκοσμίως ως ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα, ενώ κατά την Τουρκοκρατία το νησί μετατρέπεται σε άνδρο πειρατών, οι οποίοι βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο στις διάσημες σπηλιές της.

Η ιδιαίτερη μορφολογία της Μήλου

Η ηφαιστειογενής εδαφολογική σύσταση του νησιού προσδίδει στο τοπίο ξεχωριστή μορφολογία και ιδιαίτερους χρωματισμούς. Γι' αυτό άλλωστε και σχεδόν ολόκληρη η δυτική Μήλος εντάσσεται στο Δίκτυο Natura 2000 προστατεύοντας σπάνιους βιότοπους και υγρότοπους. Οι λευκές, κίτρινες, και ροζ παραλίες, και τα χαρακτηριστικά βράχια, που είναι είτε μαύρα και κακοτράχαλα, είτε λευκά, καμπύλα και χυτά, σε συνδυασμό με τα καταγάλανα νερά, προσφέρουν στον επισκέπτη μοναδικές εμπειρίες απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Το Κλέφτικο, ο Παπάφραγκας, ο Γέροντας, το Τσιγκράδο και το Σαρακήνικο, είναι οι πιο γνωστές από τις αλησμόνητες παραλίες του νησιού.

Η μοναδική θέα στο Αιγαίο

Η Πλάκα είναι η πρωτεύουσα του νησιού, η οποία χτίστηκε το 1800 από τα ερείπια του αρχαίου κάστρου της, και παρέχει μοναδική πανοραμική θέα στο Αιγαίο, προσφέροντας ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα στους επισκέπτες της. Ο Αδάμαντας είναι το κύριο λιμάνι του νησιού, ενώ άλλοι γνωστοί οικισμοί της Μήλου είναι η Ζεφυρία, τα Πολλώνια , το Κλίμα και ο Φυροπόταμος.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Θυμαρίσιο μέλι Μήλου

Το θυμαρίσιο μέλι Μήλου χρησιμοποιείται στα περισσότερα από τα πεντανόστιμα γλυκά του νησιού.

Κάπαρη Μήλου

Η κάπαρη Μήλου είναι αναντικατάστατη σε πολλά παραδοσιακά τοπικά πιάτα, και κυρίως στις σαλάτες του νησιού.

Καρπούζι Μήλου

Το καρπούζι Μήλου είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του νησιού, με έντονη, φυσική γλυκύτητα.

ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Καρπουζόπιτα
(1 ταψί φούρνου)