Back to top

Τυροκομικά προϊόντα Νάξου

Τυροκομικά προϊόντα Νάξου: Μια μεγάλη ποικιλία τυριών με γεύση στα όρια της τελειότητας

Τυροκομικά προϊόντα Νάξου

Τα τυριά της Νάξου δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Το νησί αποτελεί κέντρο της τυροκομίας από την αρχαιότητα, και σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική μυθολογία, ο θεός Απόλλωνας, που λατρευόταν στη Νάξο, άφησε στο νησί τον γιο του Αρισταίο, για να διδάξει στους Ναξιώτες την τέχνη της τυροκομίας. Από τα χρόνια των Ενετών τον 16ο αιώνα, άρχισε να χρησιμοποιείται στο νησί, παράλληλα με το αιγοπρόβειο γάλα, και το αγελαδινό γάλα, ενώ ακόμη και σήμερα η Νάξος φιλοξενεί χιλιάδες αγελάδες για τον σκοπό αυτό.

Το πιο γνωστό τυρί της Νάξου είναι η πασίγνωστη γραβιέρα Νάξου που διαθέτει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Άλλα γνωστά – και εξίσου γευστικά – τυριά του νησιού είναι το κεφαλοτύρι Νάξου, το λεγόμενο και αρσενικό, η ξινομυζήθρα, το τουλουμοτύρι, το ανθότυρο, η αφρομυζήθρα, το θηλυκοτύρι, η κοπανιστή, το λαδοτύρι και το μανούρι.

ΤΟΠΟΣ:
Ναξος
Ταξιδεύουμε μέχρι τη Νάξο
Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, το οποίο είναι γνωστό για τη μεγάλη ιστορία του και την τυροκομική του παράδοση.