Back to top

Μαραθόπιτα με λουκάνικο Σύρου

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση

  • 200γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 600γρ. σπανάκι φρέσκο
  • 120γρ. πράσο
  • 200γρ. λουκάνικο συριανό με μάραθο. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε άλλο χωριάτικο λουκάνικο (χωρίς έντονη γεύση όπως αυτά με πορτοκάλι, πράσο, κλπ) και αυξάνουμε την ποσότητα του φρέσκου μάραθου από 1 σε 4 κ.σ. 1 κ.σ.
  • μάραθο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 150γρ. γροθοτυράκι ή ξινότυρο ή βολάκι ή μπαλάκι ή φέτα
  • 2 αυγά
  • πιπέρι
  • 1 κ.γλ. θυμάρι ξερό
  • 1 κ.γλ. χυμό από λεμόνι
  • ½ φλ. ελαιόλαδο

Για το φύλλο

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 350ml. νερό περίπου
  • 1 κ.γλ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • ½ κ.γλ. ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι (εναλλακτικά χρησιμοποιούμε 1 πακέτο έτοιμο φύλλο χωριάτικο ή φύλλο κρούστας)
  • βούτυρο για το επάλειψη των φύλλων
  • 2 κ.σ. παπαρουνόσπορο για το πασπάλισμα των φύλλων

ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίβουμε στο τρίφτη ή με τα χέρια το τυρί. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσο και το σπανάκι. Αφαιρούμε από τα λουκάνικα τα εντεράκια, ξεχωρίζουμε τη γέμιση και με τα χέρια την τρίβουμε να σπάσει σε κομματάκια. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια, τα πράσα και τη γέμιση από τα λουκάνικα μαζί με το ελαιόλαδο να αχνιστούν. Μόλις μαραθούν προσθέτουμε το σπανάκι κι ανακατεύουμε ίσα ίσα να μαραθεί κι αυτό. Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα μπωλ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας μέχρι να κατανεμηθούν ομοιόμορφα.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη αναμιγνύοντας σε ένα βαθύ μπωλ όλα τα υλικά, προσθέτοντας λίγο λίγο το νερό, έτσι ώστε να έχουμε ένα μέτριο σφιχτό ζυμάρι. Ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μια απαλή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μισή ώρα, τυλιγμένη με μεμβράνη. Την κόβουμε στα τέσσερα και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με έναν πλάστη.

Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο, το χωρίζουμε ομοίως σε 4 ίσα κομμάτια. Βουτυρώνουμε ελαφρώς τα φύλλα και μοιράζουμε τη γέμιση μέσα σε κάθε φύλλο. Τυλίγουμε σε πακετάκια, αλείφουμε πάλι με λίγο βούτυρο το κάθε πακετάκι και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο. Ακουμπάμε τις πίτες σε ταψί επενδυμένο με λαδόκολλα και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C, για περίπου 45 λεπτά, ή ώσπου να ροδίσουν.

ΤΟΠΟΣ:
Συρος
Ταξιδεύουμε μέχρι την Σύρο
Σύρος, η Αρχόντισσα των Κυκλάδων. Η Σύρος βρίσκεται στο κέντρο του συμπλέγματος των Κυκλάδων και η πρωτεύουσα της, η Ερμούπολη, είναι και η πρωτεύουσα όλων των Κυκλάδων.