Back to top

Χταποδοκεφτέδες

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μέτριο χταπόδι, καθαρισμένο( 1κιλό περίπου)
  • 500γρ. μπαγιάτικο ψωμί (χωρίς την κόρα)
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 ½ φλιτζ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 κ.γ. ξηρό θρούμπι
  • 2 μεγάλα αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (όσο θέλουμε)
  • 1 κουλούρα Καλύμνου ψιλοκοπανισμένη
  • 1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το αλεύρωμα
  • ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το καθαρισμένο χταπόδι σε μια μέτρια κατσαρόλα, τη σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, χωρίς καθόλου υγρό, μέχρι να πάρει το χταπόδι ζωηρό ροζέ χρώμα και να γίνει τρυφερό, για 40 λεπτά περίπου.

Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Χοντροκόβουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε ένα πολυμηχάνημα. Το χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει την υφή του κιμά.

Κόβουμε το ψωμί σε μεγάλα κομμάτια, το βρέχουμε, το στραγγίζουμε πολύ καλά με τα χέρια και το θρυμματίζουμε.
Αναμειγνύουμε το χταπόδι, το ψωμί, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, το θρούμπι και τα αυγά σε ένα μεγάλο μπωλ, ζυμώνοντας καλά.

Προσθέτουμε λίγο από το θρυμματισμένο παξιμάδι εάν χρειαστεί, για να επιτύχουμε κοκκώδη, σφιχτή υφή.

Καρυκεύουμε κατά προτίμηση. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Πλάθουμε το μείγμα σε μικρούς κεφτέδες και τους αλευρώνουμε ελαφρά.

Ζεσταίνουμε περίπου 2-3 εκ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις, λίγους κάθε φορά, γυρίζοντάς τους μία φορά, μέχρι να χρυσίσουν και από τις δύο πλευρές.

Τους βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τους σερβίρουμε ζεστούς.

ΤΟΠΟΣ:
Καλυμνος
Ταξιδεύουμε μέχρι την Κάλυμνο
Άγονη και παρθένα, η αγέρωχη Κάλυμνος είναι το νησί των σφουγγαράδων.