Back to top

Φάβα

Ο θρεπτικός θησαυρός της ελληνικής κουζίνας.

Φάβα

Η φάβα με τη λιτή της εμφάνιση και γεύση είναι ένα όσπριο μεγάλης θρεπτικής αξίας. Το ξέρατε ότι δεν έχει καθόλου λιπαρά, ενώ μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει το κρέας, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες; Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν το πεπτικό σύστημα και συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Τα καλά της φάβας δεν σταματούν εκεί. Περιέχει βιταμίνη Β που ωφελεί το νευρο-μυικό μας σύστημα και τη μνήμη, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο.
Σίγουρα όλοι έχουμε δοκιμάσει την ελληνική φάβα, με τη ντελικάτη γεύση, ως συνοδευτικό πιάτο παρέα με τσιγαρισμένο κρεμμυδάκι και ελαιόλαδο. Ας την απολαύσουμε και στη συνταγή που μας προτείνει εδώ ο chef κ. Παπουτσάκης.

Σούπα βελουτέ με
φάβα, κολοκύθα
και γλυκοπατάτα.

Από τον Chef Μανώλη Παπουτσάκη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ:

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
150 γρ. φάβα
1 γλυκοπατάτα (200 γρ.)
300 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια
1 σκελίδα σκόρδο
50 γρ. βούτυρο αγελάδος
50 γρ. ελαιόλαδο
1 κουταλιά τριμμένο τζίντζερ
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό
1 δαφνόφυλλο
1 πρέζα κύμινο
1 πρέζα κάρυ
Πάπρικα γλυκιά ή καυτερή για το σερβίρισμα
100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα
Αλάτι
Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, με το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Ακολουθούν η κολοκύθα και η γλυκοπατάτα κομμένες σε κυβάκια και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Σβήνουμε με το κρασί και, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τη φάβα, τον ζωμό ή το νερό, το τζίντζερ, το δαφνόφυλλο, το κύμινο και το κάρυ. Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά χωρίς να ανακατεύουμε, για περίπου 45 λεπτά μέχρι να έχουν μαλακώσει καλά όλα τα υλικά. Αφαιρούμε το δαφνόφυλλο, αλατοπιπερώνουμε δοκιμάζοντας και αλέθουμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ για αρκετή ώρα. Αραιώνουμε αν μας βγει πολύ πηχτή με λίγο νερό ή ζωμό. Η σούπα πρέπει να ρέει από το κουτάλι! Περνάμε από ψιλή σίτα, προαιρετικά, για καλύτερη υφή. Προσθέτουμε λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και σερβίρουμε τη σούπα με μια κουταλιά γιαούρτι στο κέντρο και λίγη πάπρικα από πάνω. Αν επιθυμούμε οξύτητα, ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού.
TIP: Όταν βράζουμε τη φάβα δεν ανακατεύουμε ποτέ κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος γιατί τότε θα χρειάζεται ασταμάτητο ανακάτεμα για να μην μας πιάσει στον πάτο του σκεύους. Αφού βράσει και έχει τραβήξει το νερό της, τότε μπορούμε είτε να την αλέσουμε καλά, είτε να αφήσουμε την κοκκώδη υφή της ζωντανή!

CHEF

Μανώλης Παπουτσάκης

Γεννημένος στα Χανιά, ιδιοκτήτης πολυβραβευμένου εστιατορίου, κριτής στο Master Chef Junior και με τη δική του εκπομπή γνωρίζει σε βάθος και τιμά τα προϊόντα του τόπου μας, τόσο για τη γεύση τους όσο και για τη διατροφική τους αξία. Ελάτε να μάθουμε τα μυστικά του μέσα από τις πιο νόστιμες, πρωτότυπες και θρεπτικές συνταγές του, που σας προσφέρουν μόνο τα ΣΥΝ.ΚΑ.