Back to top

Κάστανα

Ένας χειμωνιάτικος καρπός.

Κάστανα

Μόνο τη λέξη ακούς και στο μυαλό σου έρχονται εικόνες χειμωνιάτικης θαλπωρής: το κάστανο!
Ο καρπός της καστανιάς είναι μια λιχουδιά που μας συνοδεύει τους κρύους μήνες του χρόνου. Είναι εξίσου απολαυστικά ψητά, βραστά ή σαν πινελιές νοστιμιάς σε γλυκιές και αλμυρές δημιουργίες.

Οι Έλληνες φέραμε τις καστανιές στην Ευρώπη από τις πλαγιές του Καυκάσου πριν από τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Ρίζωσαν στα ορεινά χώματα της πατρίδας μας και σήμερα τις συναντάμε από τα δάση της Μακεδονίας μέχρι τα βουνά της Κρήτης. Το χανιώτικο κάστανο είναι από τα πιο γλυκά και νόστιμα.

Μέσα στο σκληρό περίβλημά τους, τα κάστανα κρύβουν ένα θησαυρό. Δεν είναι μόνο γευστικά, αλλά και θρεπτικά. Μια πλήρης τροφή που μας χαρίζει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και βοηθά στον έλεγχο της χοληστερίνης, καθώς είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αλλά και βιταμίνες. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C.

O σεφ μας, Μανώλης Μπούχλης, υποδέχεται το Νοέμβρη με σούπα κάστανο βελουτέ και ξιδάτο λουκάνικο.

Σούπα κάστανο βελουτέ και ξιδάτο λουκάνικο
Από τον Chef Μανώλη Μπούχλη

ΥΛΙΚΑ

40γρ βούτυρο
30ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 κλωνάρι σέλερυ
1 πράσσο μόνο το λευκό μέρος
1 καρότο
1200ml ζωμό κοτόπουλου
600γρ κάστανα καθαρισμένα και βρασμένα
100ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200γρ στραγγιστό γιαούρτι
Λίγο μοσχοκάρυδο
200γρ ξιδάτο λουκάνικο
1 κλωνάρι θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι
Φρέσκα κάστανα για γαρνιτούρα

Εκτέλεση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο σοτάρουμε το λουκάνικο, το οποίο έχουμε θρυμματίσει, σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσει και να γίνει τραγανό.

Μόλις καραμελώσει αδειάζουμε το λουκάνικο σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερυ και καραμελώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα για 4 – 5 λεπτά.

Έπειτα προσθέτουμε το πράσο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3 – 4 λεπτά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα κάστανα, το θυμάρι,  το  ζωμό κοτόπουλου και αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για 15 – 20 λεπτά.

Αφού βράσουν τα κάστανα, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με ένα ραβδο-μπλέντερ χτυπάμε τη σούπα μέχρι να πολτοποιηθούν τελείως όλα τα υλικά.

Παίρνουμε ένα πολύ ψηλό σουρωτήρι και σουρώνουμε τη σούπα πάνω από μία κατσαρόλα, πιέζοντας με μία κουτάλα το περιεχόμενο που έχει μέσα το σουρωτήρι, ώστε να βγουν όλα τα ζουμιά.

Προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος , αλάτι και πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και σιγοβράζουμε για 7 – 8 λεπτά.
Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολάκια ρίχνοντας λίγο τραγανό λουκάνικο και μια κουταλιά γιαούρτι από πάνω.

Tips:

  • Αν θέλετε η σούπα κάστανο να γίνει πιο αραιή, προσθέστε λίγο ζωμό επιπλέον.
  • Μπορείτε να φτιάξετε τη σούπα 1 ημέρα πριν και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο. Θα την ζεστάνετε λίγο πριν σερβίρετε. Έτσι αποκτά ποιο έντονα αρώματα.

CHEF

Μανώλης Μπούχλης

Ο σεφ μας είναι γεννημένος στα Χανιά, έχει δουλέψει σε 6 χώρες, καθώς και σε εστιατόριο με διάκριση Michelin. Ενεργό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδως και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων. Έχει διατελέσει καθηγητής σε πολλές σχολές μαγειρικής. Στηρίζει και τιμά την Κρητική και την ελληνική κουζίνα, όπως άλλωστε και εμείς στα ΣΥΝ.ΚΑ που, πάνω από όλα, εκτιμάμε τα προϊόντα του τόπου μας!