Back to top

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΑΣ

Η Ιστορία μας

Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, είχε γίνει σαφής στην Ελλάδα η τάση προς τη μείωση της ποιότητας των ειδών καθημερινής χρήσης, με την παράλληλη αύξηση της τιμής τους. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία έπαιζε η συγκέντρωση της πώλησης των ειδών αυτών σε ολοένα και λιγότερες αλυσίδες super market, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούσαν ολοένα και λιγότερο να ελεγχθούν από τον καταναλωτή για να του παρέχουν την καλύτερη ποιότητα στην καλύτερη δυνατή τιμή. Ο καταναλωτής έχανε σταδιακά τον έλεγχο της αγοράς των πιο σημαντικών προϊόντων του νοικοκυριού του.

Ο Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης ιδρύθηκε το 1979, από 482 ιδρυτικά μέλη, με έδρα την πόλη των Χανίων. Ο σκοπός του ήταν να αλλάξει την παραπάνω κατάσταση προς όφελος των καταναλωτών.

Η αποστολή του Συνεταιρισμού ήταν δύσκολη, και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό αποτελεσματικά ήταν να αντιμετωπιστεί αυτή η δυσάρεστη κατάσταση με τα ίδια μέσα. Γι’ αυτόν το λόγο ο Συνεταιρισμός προχώρησε στη δημιουργία ενός πρότυπου super market που θα λειτουργούσε με βάση τις αρχές του για την προστασία των καταναλωτών.

Το πρώτο αυτό SYN.KA Super market λειτούργησε το 1979 στην οδό Ν. Επισκόπου & Μίνωος στην πόλη των Χανίων. Ήταν ένα μικρό κατάστημα με επιφάνεια 150 τμ και 6 εργαζομένους.

Από τότε ακολούθησε μία συνεχής ανάπτυξη του συν/σμού που επιτεύχθηκε κυρίως επειδή έμεινε πιστός στις βασικές αρχές και αξίες του. Το γεγονός αυτό του έδωσε ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων αλυσίδων super market με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει πρωτίστως στην αγορά των Χανίων και μετέπειτα όλης της Κρήτης.

Ωστόσο, το 2014 ο Συνεταιρισμός με την εξαγορά της αλυσίδας super market Βιδάλης προχωράει σε μία σημαντική επένδυση που σηματοδοτεί την επέκταση του για πρώτη φορά εκτός Κρήτης.

Με την εξαγορά της Βιδάλης ΑΕ, λειτουργεί μέσω του νέου δικτύου Super Market και Cash & Carry πλέον και σε 16 νέα σημεία στην Τήνο, την Πάρο, την Κάλυμνο, τη Χίο, τη Σαντορίνη, τη Σύρο, τη Μήλο και τη Νάξο.
Το 2020 τα super market ΣΥΝ.ΚΑ ανακοινώνουν με υπερηφάνεια ότι μεγαλώνουν κι άλλο, ενισχύοντας το δίκτυό τους με 19 καταστήματα στο νησί της Κέρκυρας, μετά την εξαγορά της τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Δήμητρα Μαρκάτο.

Σήμερα, τα μέλη του Συνεταιρισμού έχουν ξεπεράσει τα 5.600 και αυξάνονται συνεχώς, τα καταστήματα του SYN.KA έχουν γίνει 74, οι εργαζόμενοι στα SYN.KA είναι πάνω από 1.600, και ο ετήσιος τζίρος του Συνεταιρισμού έχει αγγίξει τα €225 εκατομμύρια.

Η ιστορία του Συνεταιρισμού μας και των SYN.KA Super markets αποδεικνύουν περίτρανα ότι η προστασία των συμφερόντων του καταναλωτή ανταμείβεται. Παίρνοντας δύναμη από τη μεγάλη αυτή επιτυχία, και έχοντας πάντοτε στο μυαλό μας την ευθύνη που έχουμε να σας παρέχουμε τα καλύτερα δυνατά προϊόντα στις πιο συμφέρουσες τιμές, συνεχίζουμε προσηλωμένοι στις ίδιες αρχές που μας εμπνέουν από το ξεκίνημά μας το 1979.

Η καταξίωση και η εξέλιξη του συν/σμου μας που συνεχίζεται για πάνω από 40 χρόνια δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την δική σας υποστήριξη. Δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την κοινή μας πίστη ότι τα προϊόντα του τόπου μας είναι από τα πιο ποιοτικά, αναγνωρίσιμα και αναμφισβήτητα από τα καλύτερα στον κόσμο. Προϊόντα που πρέπει να έχουν την θέση που τους αξίζει και την δυνατότητα να υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό.

Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, γιατί αν κάτι αποδεικνύει η ιστορία μας, είναι ότι είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα. Προχωράμε, λοιπόν μπροστά, μαζί, για να φέρνουμε κάθε μέρα τα καλύτερα προϊόντα, από τον παραγωγό στο σπιτικό σας.