Back to top
SYN.KA

Κρητική δίαιτα και μεσογειακή δίαιτα

Η Κρητική δίαιτα είναι ο παραδοσιακός τρόπος διατροφής των Κρητικών για γενεές ολόκληρες. Αντίστοιχα, η μεσογειακή δίαιτα είναι η δίαιτα που έχει κατακτήσει τον κόσμο τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ποια είναι, όμως, η σχέση των δύο;

Η Κρητική δίαιτα είναι ο λιτός τρόπος διατροφής των απλών ανθρώπων της Κρήτης του πρόσφατου παρελθόντος. Βασικά συστατικά της είναι το ψωμί ή το παξιμάδι – συνήθως ολικής άλεσης, δηλαδή πολύ υγιεινό – και το μοναδικό παρθένο ελαιόλαδο και οι ελιές της Κρήτης.

Εκτός από αυτά, βασικό συστατικό της Κρητικής δίαιτας είχαν και τα αγνά αγροτικά προϊόντα της Κρητικής γης. Τα φρέσκα λαχανικά, τα εύγευστα όσπρια και τα ζουμερά φρούτα είχαν την τιμητική τους στο τραπέζι των Κρητικών.

Αντίστοιχα, το κρέας καταναλωνόταν λιτά και με μέτρο. Και η ποιότητα του ήταν και είναι κορυφαία, ιδιαίτερα όσον αφορά το φημισμένο κατσίκι (αλλά και το αρνί) τη Κρήτης.

Η Μεσογειακή δίαιτα, από την άλλη μεριά, έχει επικρατήσει να λέγεται έτσι από τα προϊόντα της μεσογειακής γης, τα οποία και αποτελούν τη βάση για μια υγιεινή διατροφή. Οι βάσεις της μεσογειακής δίαιτας έχουν γερά της ρίζες τους στην Κρητική δίαιτα, έτσι όπως αυτή πρωτοεμφανίστηκε χιλιάδες χρόνια πριν, στα χρόνια, ήδη, του Μινωικού πολιτισμού, του πρώτου οργανωμένου πολιτισμού της Μεσογείου, αλλά και της Ευρώπης.

Έτσι, όπως ακριβώς η Κρητική, έτσι και η Μεσογειακή δίαιτα έχει το ελαιόλαδο ως ακρογωνιαίο λίθο της. Αντίστοιχα, εξαιρετικά σημαντικό ρόλο παίζει η μεγάλη κατανάλωση φυτικών ινών, είτε μέσω των φρούτων και των λαχανικών, είτε μέσω των δημητριακών ολικής άλεσης.

Αντίστοιχα, στη Μεσογειακή δίαιτα μεγάλης σημασίας είναι και η πολύ περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, καθώς και η με μέτρο κατανάλωση ψαριών και πουλερικών.

Τέλος, βασικό ρόλο στη Μεσογειακή δίαιτα παίζει και η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ως πηγή λευκώματος και εναλλακτικά του κόκκινου κρέατος.