Back to top
SYN.KA

Κρητική και Μινωική κουζίνα: Ένα ταξίδι στην ιστορία των γεύσεων

Η σύγχρονη Κρητική κουζίνα, όπως και όλη η μεσογειακή δίαιτα, έχουν τις απαρχές τους στη Μινωική κουζίνα, τη “μητέρα” όλων των μεσογειακών μεθόδων διατροφής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η Κρητική κουζίνα μόλις έναν αιώνα πριν ήταν πιο κοντά στην αρχαία Μινωική κουζίνα, παρά στη σύγχρονη Ελληνική κουζίνα.

Στη Μινωική Κρήτη, όπως και στη σημερινή, το ελαιόλαδο καταναλωνόταν σε μεγάλες ποσότητες – το ίδιο, δε, συνέβαινε και με το υπέροχο Κρητικό κρασί! Αντίστοιχα, ιδιαίτερα πιάτα όπως τα σαλιγκάρια (“χοχλιοί”, όπως λέγονται στο νησί) έχουν την καταγωγή τους στις ιδιαίτερες συνήθειες των αρχαίων Μινωιτών.

Από πλευράς άλλων ειδών κρέατος, τα ψάρια και τα θαλασσινά είχαν την τιμητική τους. Στα Μινωικά χρόνια, όπως και σήμερα, η θάλασσα πρόσφερε απλόχερα τον διατροφικό της θησαυρό στους κατοίκους τη Κρήτης.

Εξίσου σημαντική στα Μινωικά χρόνια ήταν και η μεγάλη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, οσπρίων και ξηρών καρπών, ακριβώς όπως και στη σημερινή Κρητική δίαιτα.

Τέλος, είναι πολύ εντυπωσιακό το γεγονός ότι ακόμη και τα σκεύη μαγειρικής, αλλά και οι μέθοδοι παραγωγής του φαγητού,  των αρχαίων Μινωιτών ήταν παραπλήσια με τα σημερινά. Έτσι, το κρέας ψήνονταν πάνω σε πήλινες σχάρες. Αντίστοιχα, χρησιμοποιούσαν μικρούς ή μεγάλους αμφορείς για να αποθηκεύσουν το νερό, το ελαιόλαδο και το κρασί.