Back to top

ΓΕΜΙΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΦΟΝΤΥ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Μαγειρεύουμε με τον

Πετρώφ Ιωσήφ

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

  • 8 φιλέτα γλώσσας ή μια μεγάλη συσκευασία κατεψυγμένη γλώσσα
  • 500γρ σπανάκι ή μια μικρή συσκευασία κατεψυγμένο σπανάκι
  • 1 κιλό ντομάτες ώριμες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Λίγο θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Ελαιόλαδο
  • 25γρ βούτυρο
  • 25γρ αλεύρι
  • 250γρ γάλα
  • Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1 βαζάκι λιαστές ντομάτες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βγάζουμε τις γλώσσες από την κατάψυξη και αφού ξεπαγώσουν τις ξεπλένουμε ελαφρώς, τις βάζουμε σ’ένα χαρτί απορροφητικό και τις τοποθετούμε ξανά στο ψυγείο μας.
  2. Παίρνουμε τις ντομάτες μια μια και τους κάνουμε ένα σταυρό από το κάτω μέρος και από την πάνω μεριά βγάζουμε την σκληρή επιφάνεια. Τις ζεματάμε στο βραστό νερό, τις αφήνουμε για 15 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια τις τοποθετούμε σε ένα σκεύος με κρύο νερό. Τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους.
  3. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε το 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τη μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, τις ντομάτες μας, το θυμάρι και τη δάφνη. Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας να σιγοψηθούν μέχρι να λιώσουν για περίπου 45 λεπτά. Έπειτα τις περνάμε από ένα σουρωτήρι με λεπτή σήτα και την βοήθεια μιας κουτάλας και κρατάμε μόνο το φοντύ.
  4. Αφού έχουμε ξεπαγώσει το σπανάκι μας ή το έχουμε καθαρίσει αν είναι φρέσκο, το στραγγίζουμε για να φύγουν τα πολλά υγρά. Παίρνουμε ένα σκεύος και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέσα σε ελαιόλαδο το σκόρδο, προσθέτουμε το σπανάκι να ψηθεί ελαφρώς και στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε. Το αποσύρουμε και το στραγγίζουμε να φύγουν τα υγρά του.
  5. Κάνουμε μια μπεσαμέλ, βάζουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα να λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το γάλα μας χτυπώντας μ’έναν αυγοδάρτη μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και λίγο μοσχοκάρυδο.
  6. Παίρνουμε τα φιλέτα από την γλώσσα, τα χωρίζουμε στα 2 και τα γεμίζουμε με το σπανάκι μας κάνοντας μικρό ρολάκι. Βάζουμε στον πάτο ενός ταψιού το φοντύ ντομάτας, από πάνω τα ρολάκια της γλώσσας και προαιρετικά αν θέλουμε τη μπεσαμέλ μας (η την αφήνουμε να τη βάλουμε γύρω γύρω από τα πιάτο μας, έτσι ώστε να μην καλύπτουμε την γεύση του ψαριού τελείως).
  7. Ψήνουμε για 10 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C. Βγάζουμε το ψάρι από το φούρνο και σ’ένα στρογγυλό πιάτο σερβίρουμε με μια σπάτουλα μαζί με το φοντύ και γύρω γύρω βάζουμε μερικές λιαστές ντομάτες και τη μπεσαμέλ.