Back to top

ΠΑΝΣΕΤΑ ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ ΚΑΙ ΚΡΟΥΣΤΑ ΑΠΟ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

Μαγειρεύουμε με τον

Πετρώφ Ιωσήφ

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

  • 1500γρ. πανσέτα ολόκληρη χωρίς το κόκκαλο
  • 1 μουστάρδα απαλή
  • 250γρ. κεφαλοτύρι
  • 4 κρεμμύδια
  • 6 μικρά λευκά μανιτάρια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 συσκευασία δενδρολίβανο
  • 1 λεμόνι
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 500γρ πατάτες
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Σπάγκος η δίχτυ μαγειρικής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας δώσει ένα κομμάτι πανσέτα ολόκληρη χωρίς κόκκαλο, καθώς επίσης να μας την ανοίξει έτσι ώστε να μπορέσουμε να την γεμίσουμε.
  2. Σε  ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια, αφού προηγουμένως τα έχουμε ψιλοκόψει. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας μέλι μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς. Τα βάζουμε σ’ένα σκεύος να κρυώσουν.
  3. Καθαρίζουμε τις πατάτες μας.
  4. Αλατοπιπερώνουμε την πανσέτα από όλες τις μεριές. Από την μέσα μεριά τη γεμίζουμε με τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια που έχουμε καραμελώσει πιο πριν και έπειτα κόβουμε μπαστουνάκια το κεφαλοτύρι μας και το τοποθετούμε στο κέντρο. Τυλίγουμε και δένουμε με σπάγκο ή τη βάζουμε σ’ένα δίχτυ. Στύβουμε ένα λεμόνι μέσα σ’ένα σκεύος και το ανακατεύουμε με τη μουστάρδα μας καθώς και λίγο ελαιόλαδο. Καλύπτουμε την πανσέτα με μουστάρδα και πασπαλίζουμε από πάνω με αρκετό δενδρολίβανο. Την τοποθετούμε σε ένα ταψί.
  5. Βάζουμε τις πατάτες γύρω από την πανσέτα, τις αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε ελαιόλαδο καθώς και λίγο νερό ή αν προτιμάμε ζωμό από κοτόπουλο ή μοσχάρι.
  6. Ψήνουμε στους 140 βαθμούς για 3 ώρες περίπου. Αφού την βγάλουμε από τον φούρνο την αφήνουμε λίγο να κρυώσει για να καταφέρουμε να την κόψουμε πιο εύκολα.