Back to top

Τοπικά αλλαντικά

Παραδοσιακά, νόστιμα, περιζήτητα.

Τοπικά αλλαντικά

Η δημιουργία τοπικών αλλαντικών στην Ελλάδα οφείλεται στην εφευρετικότητα και το μεράκι των παλαιότερων γενιών. Η πρώτη ύλη είναι η ίδια σε κάθε περιοχή, οι τρόποι επεξεργασίας της όμως, καθώς και οι ονομασίες των προϊόντων διαφέρουν. Από το Κρητικό Σύγκλινο και το Απάκι ως τον Καβουρμά της Β. Ελλάδας, τα ελληνικά αλλαντικά αποτελούν αξεπέραστο «μεζέ» που δεν λείπει από κανένα γιορτινό ή καθημερινό τραπέζι. Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια από τα αλλαντικά μας:

Απάκι
Κρητικό και μερακλίδικο. Το παστό χοιρινό καπνίζεται σε αρωματικά βότανα, μαρινάρεται στο ξύδι και τυλίγεται σε στρώμα μυρωδικών και μπαχαρικών!

Λούτζα
Το πιο διάσημο αλλαντικό των Κυκλάδων. Αλατισμένο χοιρινό σε κόκκινο κρασί, τυλίγεται με έντερο, μπαχάρια και μυρωδικά μέχρι να ωριμάσει.

Σύγκλινο Κρήτης
Παστό χοιρινό που καπνίζεται με φυσική διαδικασία. Μαρινάδα από κόκκινο κρασί, μπαχάρια, καπνός από ξύλα αρωματισμένα με φασκόμηλο. Διατηρείται μέσα σε λίπος για αρκετό καιρό μέχρι να αγγίξει γευστική τελειότητα!

Καβουρμάς
Γίνεται παραδοσιακά με μοσχαρίσιο κρέας αλλά θα βρείτε και νόστιμες παραλλαγές με χοιρινό ή αρνίσιο. Το κρέας βράζει με πράσα, κρεμμύδια και μπαχαρικά τα οποία συντηρούνται στη συνέχεια μέσα στο λίπος τους.

Παστουρμάς
Μας έρχεται εξ ανατολών. Παρασκευάζεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας όπως στη Θράκη, τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τον έχουμε συνδυάσει με το κρέας της καμήλας αλλά στην Ελλάδα τον φτιάχνουμε από μοσχάρι. Το κίμινο, η πάπρικα και το μπαχάρι δημιουργούν ένα πικάντικο εξωτερικό κάλυμμα που μέσα του κλείνει άπειρη νοστιμιά.
Ας απολαύσουμε τη συνταγή του σεφ, Μανώλη Παπουτσάκη, αφιερωμένη στα αλλαντικά του τόπου μας.

Σούπα βελουτέ με λαχανικά του χειμώνα

Από τον Chef Μανώλη Παπουτσάκη

Υλικά για 6 άτομα
4 μέτρια ξερά λευκά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
300 γρ κουνουπίδι ψιλοκομμένο
300 γρ γλυκιά κολοκύθα ψιλοκομμένη
2 πράσα ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
100 γρ βούτυρο
100 ml κρέμα γάλακτος
50 ml ελαιόλαδο
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
150 γρ τοπικά αλλαντικά της αρεσκείας σας κομμένα σε λεπτές φέτες
30 γρ τζίντζερ τριμμένο
1 φύλλο φάφνης
Αλάτι
Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και σωτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι και μετά όλα τα λαχανικά με το σκόρδο και το τζίντζερ. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι, σωτάρουμε λίγο ακόμα και σβήνουμε με το κρασί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά μας και προσθέτουμε τον ζωμό, το αλάτι, το πιπέρι και τη δάφνη. Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει σκεπασμένη για 50 λεπτά, αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε με ραβδομπλέντερ πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια λεία σούπα. Αν είναι αραιή βράζουμε λίγο ακόμα να κατέβει. Αν είναι πολύ δεμένη προσθέτουμε λίγο ακόμα ζωμό (ή νερό). Σε ένα ταψί με λαδόχαρτο περνάμε τα αλλαντικά από τον φούρνο ή ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο να ψηθούν. Σερβίρουμε τη σούπα και στο κέντρο κάθε πιάτου βάζουμε τα αλλαντικά.

TIP:

Για καλύτερη υφή περνάμε τη σούπα μας από μια ψιλή σίτα.

CHEF

Μανώλης Παπουτσάκης

Γεννημένος στα Χανιά, ιδιοκτήτης πολυβραβευμένου εστιατορίου, κριτής στο Master Chef Junior και με τη δική του εκπομπή γνωρίζει σε βάθος και τιμά τα προϊόντα του τόπου μας, τόσο για τη γεύση τους όσο και για τη διατροφική τους αξία. Ελάτε να μάθουμε τα μυστικά του μέσα από τις πιο νόστιμες, πρωτότυπες και θρεπτικές συνταγές του, που σας προσφέρουν μόνο τα ΣΥΝ.ΚΑ.