Back to top

Ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο, το χρυσάφι της ελληνικής φύσης.

Ελαιόλαδο.

Πώς θα ήταν η ελληνική διατροφή χωρίς το ελαιόλαδο; Πώς θα ήταν οι Έλληνες χωρίς το ελαιόλαδο; Αδιανόητο! Το λάδι της ελιάς είναι το Α και το Ω της κουζίνας του τόπου μας, η βάση και όλη η νοστιμιά της!

Η ιστορία του ελαιόλαδου είναι τόσο παλιά όσο η ιστορία των ίδιων των ανθρώπων: Ίχνη από το υγρό χρυσάφι της φύσης βρέθηκαν σε σκεύη ηλικίας πέντε χιλιάδων ετών. Στη γραμμική Β, τη γραφή των Μυκηναίων, είχε το δικό του ιδεόγραμμα. Τροφή, καλλυντικό και φάρμακο, το ελαιόλαδο ήταν πολύτιμο κομμάτι της καθημερινότητας των αρχαίων Ελλήνων.

Έχουν περάσει χιλιετίες από τότε, αλλά η σχέση μας με το λάδι παραμένει ζωντανή και δυνατή! Αποτελεί έναν πραγματικό θρεπτικό θησαυρό, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, που διατηρούν υγιές το καρδιαγγειακό σύστημα, σε αντιοξειδωτικούς παράγοντες, όπως οι πολυφαινόλες και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Δεν είναι τυχαίο που οι λαοί της Μεσογείου, που χρησιμοποιούν ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και άλλα ζωικά λιπαρά, έχουν υψηλό προσδόκιμο ζωής.

Το ελαιόλαδο είναι πανταχού παρόν στην ελληνική κουζίνα. Δύσκολα θα βρεις ελληνικό φαγητό χωρίς λάδι. Είναι τόσο σημαντικό, που έχει τη δική του κατηγορία συνταγών: Τα λαδερά! Ο σεφ μας, Μανώλης Μπούχλης μαγειρεύει για εσάς γλυκά παξιμάδια με ελαιόλαδο και σταφίδες.

Γλυκά παξιμαδάκια με Ελαιόλαδο και Σταφιδες
Από τον Chef Μανώλη Μπούχλη

Υλικά

250ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
330γρ ζάχαρη
250ml χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
150γρ σταφίδες ξανθές μουλιασμένες σε κονιάκ
150γρ καρύδια σπασμένα
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. σούπας κανέλα
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Νερό για την επικάλυψη
Σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.  Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη για 6-7 λεπτά. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο μίγμα του λαδιού συνεχίζοντας το χτύπημα για λίγο. Ύστερα αλλάζουμε το σύρμα του μίξερ με τους γάντζους κι αρχίζουμε να προσθέτουμε σε δόσεις και εναλλάξ το μίγμα με το αλεύρι και τις σταφίδες που έχουμε φουσκώσει για μισή ώρα σε κονιάκ. Αν δεν έχουμε κονιάκ μπορούμε να μουλιάσουμε τις σταφίδες σε τσικουδιά.

Όταν έχουμε μια σφιχτή ζύμη, τη χωρίζουμε σε 3 κομμάτια τα οποία πλάθουμε σε λεπτές φραντζόλες. Τις χαράζουμε σε φέτες, τις αλείφουμε με νερό και τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Τις τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τις ψήνουμε στο φούρνο για 25-30 λεπτά. Βγάζουμε τις φραντζόλες από το φούρνο και με κοφτερό μαχαίρι τις κόβουμε σε φέτες.

Βάζουμε τις φέτες στο ταψί οριζόντια και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο φούρνο, περίπου για 10 λεπτά, μέχρι να φρυγανιστούν και να ροδίσουν τα παξιμάδια.

Tips:

  • Όταν κρυώσουν τα παξιμαδάκια , σκληραίνουν και γίνονται τραγανά.
  • Μπορείτε να τα διατηρήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μεταλλικό κουτί.
  • Το αλεύρι το κοσκινίζουμε πάντα και δεν το ανακατεύουμε με τα υγρά για πολύ ώρα.
  • Τον χυμό πορτοκαλιού τον τοποθετούμε σε μεγαλύτερο μπολ γιατί θα φουσκώσει όταν ρίξουμε και ανακατέψουμε την σόδα.

CHEF

Μανώλης Μπούχλης

Ο σεφ μας είναι γεννημένος στα Χανιά, έχει δουλέψει σε 6 χώρες, καθώς και σε εστιατόριο με διάκριση Michelin. Ενεργό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδως και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων. Έχει διατελέσει καθηγητής σε πολλές σχολές μαγειρικής. Στηρίζει και τιμά την Κρητική και την ελληνική κουζίνα, όπως άλλωστε και εμείς στα ΣΥΝ.ΚΑ που, πάνω από όλα, εκτιμάμε τα προϊόντα του τόπου μας!