Back to top

Αυγό

Χωρίς να σπάσεις αυγά, ισορροπημένη διατροφή δεν γίνεται.

Αυγό

Πόσες παροιμίες, πόσοι μύθοι, πόσες παραδόσεις έχουν το αυγό στο επίκεντρο ως σύμβολο ζωής, δημιουργίας, τύχης, γονιμότητας! Είτε το έκανε η κότα είτε την έκανε αυτό, το αυγό είναι ένα από τα κυριότερα συστατικά κάθε γαστρονομικής παράδοσης. Χωρίς να σπάσεις αυγά δεν γίνεται ούτε ομελέτα αλλά ούτε και άλλα άπειρα πιάτα και συνταγές. Η μεσογειακή κουζίνα δεν νοείται χωρίς αυγό. Τι να πρωτοπείς γι’ αυτόν τον διατροφικό θησαυρό!

Βασικά, είναι λογικό να γελάς και να χαίρεσαι, όταν σου καθαρίζουν αυγά. Γιατί τα αυγά είναι, όπως και το γάλα, πλήρης φυσική τροφή όσον αφορά τη διατροφική τους αξία. Περιέχουν όλα όσα χρειάζεται ο οργανισμός μας για να γεμίσει ενέργεια, υγεία και δύναμη. Οι διατροφολόγοι τα χαρακτηρίζουν «φυσική υπερτροφή». Είναι από τις πιο πλήρεις πηγές πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Βοηθούν στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους. Συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εμβρύου κατά την εγκυμοσύνη. Αποκαθιστούν τον μυϊκό ιστό. Κάνουν καλό στη λειτουργία του εγκεφάλου και της όρασης. Κάνουν χίλια δυο καλά και μπορούμε να τα απολαύσουμε με χίλιους δυο τρόπους. Ομελέτα, μάτια, βραστά, ως συστατικά αγαπημένων φαγητών και γλυκών.

Εδώ, ο chef, Mανώλης Παπουτσάκης, μάς προτείνει ό,τι πιο λαχταριστό: Τηγανίτες!

Τηγανήτες (pancakes) με καβουρδισμένα αμύγδαλα και μέλι

Από τον Chef Μανώλη Παπουτσάκη

Υλικά για 4 μερίδες

3 αυγά
100 γρ βούτυρο και λίγο ακόμα για το τηγάνι
200 ml φρέσκο γάλα
1 κουταλάκι εσπρέσο αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
5 γεμάτες κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μέλι και καβουρδισμένα αμύγδαλα για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χωρίζουμε τους κρόκους των αυγών από το ασπράδι και τοποθετούμε σε μια μεγάλη λεκάνη το ασπράδι μαζί με τη ζάχαρη. Χτυπάμε με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής μέχρι να αφρατέψει το ασπράδι, να ασπρίσει και να φουσκώσει, ώστε σχεδόν να στέκεται. Σε μια άλλη λεκάνη τοποθετούμε το γάλα, τους κρόκους, το αλάτι, το βούτυρο λιωμένο και το αλεύρι και αναδεύουμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα αρκετά παχύ και ομογενοποιημένο μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το ασπράδι αναδεύοντας απαλά με μαρίζ κάνοντας κυκλικές κινήσεις ώστε να μη φύγει ο αέρας που έχει μέσα. Ζεσταίνουμε μέτρια ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι και αλείφουμε με λίγο από το έξτρα βούτυρο. Προσθέτουμε με μικρή κουτάλα σούπας μια ποσότητα από το μείγμα και ψήνουμε και από τις 2 μεριές μέχρι να ροδίσει. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το μείγμα. Σερβίρουμε με το μέλι και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.

TIP:

Αφήστε τη φαντασία σας να δουλέψει και σερβίρετε τους τηγανήτες σας εναλλακτικά με σοκολάτα, φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας.

CHEF

Μανώλης Παπουτσάκης

Γεννημένος στα Χανιά, ιδιοκτήτης πολυβραβευμένου εστιατορίου, κριτής στο Master Chef Junior και με τη δική του εκπομπή γνωρίζει σε βάθος και τιμά τα προϊόντα του τόπου μας, τόσο για τη γεύση τους όσο και για τη διατροφική τους αξία. Ελάτε να μάθουμε τα μυστικά του μέσα από τις πιο νόστιμες, πρωτότυπες και θρεπτικές συνταγές του, που σας προσφέρουν μόνο τα ΣΥΝ.ΚΑ.