Back to top

Αβοκάντο

Ένας εξωτικός αλλά και ντόπιος θησαυρός.

Αβοκάντο

Απολαύστε τις διατροφικές υπερδυνάμεις του αβοκάντο! Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, φυλλικό οξύ και
ωμέγα-3 λιπαρά οξέα! Μειώνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιοπάθεια, ενώ παράλληλα προάγει
την υγεία της επιδερμίδας και των μαλλιών. Στην Ελλάδα έφτασε τη δεκαετία του 1960.
Αν και η καταγωγή του είναι εξωτική, ευδοκιμεί και στη χώρα μας, όπου η καλλιέργειά του έχει αναπτυχθεί πλέον πολύ.
Δοκιμάστε το ως άλειμμα, στη σαλάτα σας ή σε νόστιμες και υγιεινές συνταγές, σαν αυτή που σας προτείνει εδώ ο chef κ. Παπουτσάκης.

Εύκολο «ασιατικό» μπωλ
με αβοκάντο, γαρίδες,
φιδέ και φυστίκι Αιγίνης.

Από τον Chef Μανώλη Παπουτσάκη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΠΩΛ:

2 «μπαλάκια» φιδές
3 μέτριες γαρίδες καθαρισμένες
½ αβοκάντο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο φιστίκι Αιγίνης
1 κουταλάκι σουσάμι καβουρδισμένο
Λίγη ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά
½ κουταλάκι soy sauce
½ κουταλάκι πετιμέζι
½ κουταλάκι ξύδι
1 κουτάλι ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζετε για 1 λεπτό τον φιδέ σε αλατισμένο νερό και τον κρυώνετε σε παγωμένο νερό. Στραγγίζετε καλά και αφήνετε στην άκρη. Σε ένα σκεύος τοποθετείτε όλα τα υγρά και τα χτυπάτε καλά με σύρμα για να φτιάξετε τη σάλτσα. Ψήνετε σε τηγάνι ή στον φούρνο ή στην τοστιέρα τις γαρίδες αλειμμένες με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ασπρίσουν για 2 περίπου λεπτά. Στήνετε το μπωλ με τον φιδέ στη βάση και από πάνω όλα τα υπόλοιπα υλικά, καθώς και το αβοκάντο κομμένο σε φέτες. Περιχύνετε με τη σάλτσα, ανακατεύετε και απολαμβάνετε!
TIP: Πώς καθαρίζουμε και διατηρούμε το αβοκάντο
Με ένα μαχαίρι κόβουμε το αβοκάντο στη μέση κατά μήκος χωρίζοντάς το με τα χέρια σε δυο μέρη. Αφαιρούμε το κουκούτσι καρφώνοντας οριζόντια το μαχαίρι μας πάνω σε αυτό και στρίβοντας ελαφρά. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα του αβοκάντο ομοιόμορφα αφήνοντας μόνο τον φλοιό. Συντηρούμε σε χυμό λεμόνι. Τα μαλακά αβοκάντο είναι τα καλύτερα και τα πιο νόστιμα για κατανάλωση. Αν δεν βρείτε μαλακά, ωριμάστε τα στο σπίτι για λίγες μέρες εκτός ψυγείου. Ταιριάζουν υπέροχα σε όλες τις σαλάτες, αλλά και ως γαρνιτούρα σε πολλά ζεστά πιάτα, καθώς είναι λιπαρά και ταυτόχρονα φρέσκα στη γεύση.

CHEF

Μανώλης Παπουτσάκης

Γεννημένος στα Χανιά, ιδιοκτήτης πολυβραβευμένου εστιατορίου, κριτής στο Master Chef Junior και με τη δική του εκπομπή γνωρίζει σε βάθος και τιμά τα προϊόντα του τόπου μας, τόσο για τη γεύση τους όσο και για τη διατροφική τους αξία. Ελάτε να μάθουμε τα μυστικά του μέσα από τις πιο νόστιμες, πρωτότυπες και θρεπτικές συνταγές του, που σας προσφέρουν μόνο τα ΣΥΝ.ΚΑ.