Back to top

Γάλα

Ένας γαλα-ξίας θρεπτικών συστατικών.

Γάλα

H πρώτη μας τροφή, εκείνη που μας κάνει να σκεφτόμαστε τη θαλπωρή της μητρικής αγκαλιάς. Το γάλα είναι τόσο σημαντικό για τον άνθρωπο που οι αρχαίοι πρόγονοί μας το έβλεπαν παντού. Ακόμη και στον έναστρο ουρανό έβλεπαν ένα γαλακτερό ποτάμι, που ονόμασαν γαλαξία.

Σκέτο ή με κακάο, παγωμένο ή ζεστό, το γάλα μας θυμίζει σε όλους μας τα ξένοιαστα παιδικά χρόνια, ακόμη και όσους μας κυνηγούσαν οι γονείς για να το πιούμε!

Το φρέσκο γάλα έχει υψηλή διατροφική αξία και είναι πραγματικά απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και για τη σωστή διατροφή των ενηλίκων. Μας βοηθά να έχουμε γερά κόκαλα και δόντια, καθώς είναι πλούσιο σε ασβέστιο. Περιέχει φώσφορο και είναι πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας και βιταμινών. Έρευνες συνδέουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών με τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Στην Ελλάδα πίνουμε αγελαδινό γάλα, αλλά και κατσικίσιο, με έντονη, ξεχωριστή γεύση. Το κατσικίσιο γάλα έχει λιγότερη λακτόζη και γι’ αυτό είναι πιο εύπεπτο.

Το γάλα είναι η πρώτη ύλη για το γιαούρτι και τυρί, αλλά και βασικό συστατικό σε αμέτρητες συνταγές, τόσο για αλμυρά πιάτα όσο και για γλυκά. Ο σεφ Μανώλης Μπούχλης μας προτείνει μία από αυτές: Ρυζόγαλο με βανίλια, σοκολάτα, φράουλες και καρύδια!

Ρυζόγαλο με βανίλια, σοκολάτα, φράουλες και καρύδια
Από τον Chef Μανώλη Μπούχλη

ΥΛΙΚΑ
1,2 λίτρα κατσικίσιο γάλα
220 γρ ρύζι Καρολίνα
200 γρ σοκολάτα υγείας [ κουβερτούρα ]
100 γρ καστανή ζάχαρη
2 βανίλιες
1 ξύλο κανέλας
100 γρ φράουλες
100 γρ φουντούκια
1κ.σ κορν Φλάουερ
Λίγο αλάτι
Λίγη κανέλα σκόνη

Αρχικά κρατάμε από την ποσότητα του γάλατος μισό ποτήρι και το ανακατεύουμε με το κορν Φλάουερ. Θα το χρησιμοποιήσουμε στο τέλος για να δέσουμε το ρυζόγαλο.

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, την ζάχαρη, την βανίλια και το ξύλο κανέλας και αφήνουμε να πάρει βράσει χωρίς να ανακατέψουμε καθόλου. Μόλις βράσει το γάλα προσθέτουμε το ρύζι, λίγο αλάτι και χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς, ανακατεύοντας συχνά για να μην μας κολλήσει το μείγμα για περίπου 25 με 30 λεπτά. Μόλις ψηθεί το ρύζι μας προσθέτουμε το γάλα με το κορν φλάουερ ανακατεύοντας καλά και βράζουμε για ακόμα 2 λεπτά μέχρι να δέσει.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και μοιράζουμε την ποσότητα σε δύο ίσα μέρη. Στο πρώτο μέρος προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και τα σπασμένα φουντούκια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα μας. Στο υπόλοιπο μισό προσθέτουμε τις κομμένες στα 4 φράουλες και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε χωριστά είτε όμως και μαζί, μισό – μισό, σε μπολ ή σε ποτήρι.

CHEF

Μανώλης Μπούχλης

Ο σεφ μας είναι γεννημένος στα Χανιά, έχει δουλέψει σε 6 χώρες, καθώς και σε εστιατόριο με διάκριση Michelin. Ενεργό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδως και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων. Έχει διατελέσει καθηγητής σε πολλές σχολές μαγειρικής. Στηρίζει και τιμά την Κρητική και την ελληνική κουζίνα, όπως άλλωστε και εμείς στα ΣΥΝ.ΚΑ που, πάνω από όλα, εκτιμάμε τα προϊόντα του τόπου μας!