Back to top

Βούτυρο Κέρκυρας

Παραδοσιακό, εκλεκτό, φημισμένο.

Βούτυρο Κερκύρας.

Με αυτό μεγαλώσαμε και η νοστιμιά που δίνει στα φαγητά είναι ασύγκριτη. Το βούτυρο Κερκύρας είναι παγκοσμίως γνωστό για την αγνότητά του. Βέβαια, δεν ήταν η επιλογή μόνο της μαμάς και της γιαγιάς μας. Ήταν το βούτυρο των βασιλιάδων, των μεγιστάνων και των πολιτικών. Φτιάχνεται από φρέσκια παστεριωμένη κρέμα αγελαδινού γάλακτος, το οποίο προέρχεται από ζώα της Κέρκυρας, χωρίς τεχνολογικές ή χημικές παρεμβάσεις, και διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες του. Γενικά, το βούτυρο, έχει μεγάλη θρεπτική αξία για τον οργανισμό.

Αποτελεί την πιο εύκολα απορροφήσιμη πηγή βιταμίνης Α, που ενισχύει τη λειτουργία του θυρεοειδή, των επινεφρίδιων και το καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από καρκίνο και καρδιακές νόσους. Είναι πηγή καλής χοληστερόλης, ιωδίου και βιταμίνης Κ2. Βοηθά τις γαστρεντερικές λειτουργίες και δεν προκαλεί μακροχρόνια συσσώρευση λίπους, καθώς τα λιπαρά οξέα μικρής και μεσαίας αλύσου καίγονται άμεσα για παραγωγή ενέργειας. Όλοι ξέρουμε πώς απογειώνεται η γεύση κάθε φαγητού με λίγο βούτυρο και πώς μοσχοβολάει το σπίτι όταν κάνουμε βουτυρένια γλυκά, όπως αυτό που μας παρουσιάζει εδώ ο chef μας κος Μανώλης Παπουτσάκης!

Τσουρεκολουκουμάδες

Από τον Chef Μανώλη Παπουτσάκη

ΥΛΙΚΑ:

100 γρ βούτυρο τύπου Κερκύρας
180 γρ χλιαρό γάλα
1 αυγό
30 γρ ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά
2 βανίλιες
6 κόκκοι μαστίχα σπασμένοι
½ κουταλάκι κακουλέ
½ κουταλάκι μαχλέπι
15 στήμονες κρόκος Κοζάνης
70 γρ ζάχαρη
550 γρ αλεύρι για τσουρέκι
½ κουταλάκι αλάτι
250 γρ ζάχαρη για το πασπάλισμα
Λάδι για τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με το γάλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη (30 γρ), τη μάγια και το αυγό καθώς και τις βανίλιες και τον κρόκο. Ακολουθεί η υπόλοιπη ζάχαρη, τα αρωματικά το αλάτι και σταδιακά το αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για μισή ώρα. Ξεφουσκώνουμε και ξαναζυμώνουμε καλά το ζυμάρι πλάθωντας μικρά τσουρεκάκια σε πλεξούδες. Αφήνουμε ξανά να ανέβουν και τηγανίζουμε σε λάδι θερμοκρασίας 145 βαθμών μέχρι να ροδίσουν. Ζεστά όπως είναι τα περνάμε από την ζάχαρη, αν θέλουμε και σερβίρουμε.

TIPS:
1. Αν επιθυμούμε δίνουμε άλλο σχήμα (μπαλίτσες, κουλουράκια κτλ)
2. Ταιριάζουν υπέροχα και με μέλι, με σοκολάτα ή με πετιμέζι αντί για τη ζάχαρη
3. Δεν τηγανίζουμε με καυτό λάδι, γιατί θα ροδίσουν εξωτερικά χωρίς να έχουν ψηθεί εσωτερικά
4. Το λάδι πρέπει σε ποσότητα να μπορεί να καλύπτει τους τσουρεκολουκουμάδες
Ψήνονται και στον φούρνο αυγωμένα σαν κανονικά τσουρέκια στους 170 βαθμούς για μισή περίπου ώρα

CHEF

Μανώλης Παπουτσάκης

Γεννημένος στα Χανιά, ιδιοκτήτης πολυβραβευμένου εστιατορίου, κριτής στο Master Chef Junior και με τη δική του εκπομπή γνωρίζει σε βάθος και τιμά τα προϊόντα του τόπου μας, τόσο για τη γεύση τους όσο και για τη διατροφική τους αξία. Ελάτε να μάθουμε τα μυστικά του μέσα από τις πιο νόστιμες, πρωτότυπες και θρεπτικές συνταγές του, που σας προσφέρουν μόνο τα ΣΥΝ.ΚΑ.