Back to top

Κηπευτικά

Το καλοκαίρι μάς φέρνει ένα καλάθι γεμάτο χρώματα και λαχανικά.

Κηπευτικά

Κάθε πράγμα στον καιρό του και η ντομάτα, το κρεμμύδι, η πιπεριά, το αγγούρι, τα κολοκύθια, οι μελιτζάνες, ο βασιλικός, το κάρδαμο, ο μάραθος και τόσα άλλα αγαπημένα λαχανικά και μυρωδικά, τώρα το καλοκαίρι!

Τι να πρωτοπούμε αναφορικά με τα κηπευτικά και τα φρούτα τούτης της υπέροχης εποχής! Δροσερά, αρωματικά και θρεπτικά χαρίζουν υγεία στον οργανισμό και γεύση στο τραπέζι μας!

Τα λαχανικά του καλοκαιριού είναι γεμάτα κάλιο, βήτα-καρωτίνη, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, φολικό οξύ, βιταμίνες C, Ε και Κ, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες.

Επίσης, έχουν ελάχιστες θερμίδες, γεγονός που συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Πώς, λοιπόν, να μην αγαπάμε τους θερινούς μήνες, που γεμίζουν την κουζίνα μας με τόσα μοναδικά αγαθά, τα οποία μετατρέπονται σε απίθανες σαλάτες και λαχταριστά μεσογειακά πιάτα. Ας δούμε ένα από αυτά, που προτείνεται εδώ από τον chef μας, Μανώλη Παπουτσάκη.

Μπριάμ
σαν
μπουρέκι

Από τον Chef Μανώλη Παπουτσάκη

ΥΛΙΚΑ ( για 4 άτομα ):

3 πατάτες μέτριες
3 κολοκύθια μέτρια
2 μελιτζάνες
2 πιπεριές πράσινες
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 ντομάτα ώριμη
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
½ ματσάκι δυόσμος
200 γρ πηχτόγαλο Χανίων
100 γρ γραβιέρα
100 ml γάλα πλήρες
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι γοχ
40 γρ σουσάμι ωμό
100 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε όλα μας τα λαχανικά σε φέτες πάχους ½ εκατοστού.  Κόβουμε και το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τον δυόσμο. Τρίβουμε και την γραβιέρα. Ενώνουμε το γάλα, το ελαιόλαδο, το πηχτόγαλο, την ντομάτα τριμμένη, το αλεύρι, τον δυόσμο, το σκόρδο, την γραβιέρα και φτιάχνουμε έναν παχύ χυλό.

Αλατοπιπερώνουμε όλα τα λαχανικά και τα ενώνουμε με τον χυλό σε μια λεκάνη. Ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε σε ταψάκι. Πιέζουμε ελαφρά να έρθει υγρασία προς τα πάνω και πασπαλίζουμε με ωμό σουσάμι. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 2,5 ώρες με σκεπασμένο ταψάκι για 1,5 ώρα και μετά ξεσκέπαστο για να ροδίσει. Αφήνουμε να σταθεί μισή ώρα μετά το φούρνισμα και σερβίρουμε.

TIP:

Αν θέλετε έξτρα γεύση προσθέστε στο μείγμα με τα υγρά 2 κουταλιές μαγειρεμένη στάκα.

CHEF

Μανώλης Παπουτσάκης

Γεννημένος στα Χανιά, ιδιοκτήτης πολυβραβευμένου εστιατορίου, κριτής στο Master Chef Junior και με τη δική του εκπομπή γνωρίζει σε βάθος και τιμά τα προϊόντα του τόπου μας, τόσο για τη γεύση τους όσο και για τη διατροφική τους αξία. Ελάτε να μάθουμε τα μυστικά του μέσα από τις πιο νόστιμες, πρωτότυπες και θρεπτικές συνταγές του, που σας προσφέρουν μόνο τα ΣΥΝ.ΚΑ.