Back to top

Μαστίχα

Ένα δάκρυ με τα αρώματα της Μεσογείου.

Μαστίχα.

Ένας θησαυρός της φύσης που «μιλάει» Ελληνικά: Η μαστίχα, το δάκρυ του μαστιχόδεντρου, που βρίσκεις μόνο στη Χίο! Πολλοί προσπάθησαν να την καλλιεργήσουν σε ξένα χώματα, αλλά μάταια. Ευδοκιμεί μόνο στο μικροκλίμα του ελληνικού νησιού και σε περιορισμένη έκταση στην απέναντι «μύτη» της Μικράς Ασίας.

Η αρωματική αυτή ρητίνη με τη μοναδική γεύση είναι γνωστή στους Έλληνες εδώ και τουλάχιστον εικοσιπέντε αιώνες. Την αναφέρει ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, ο Ιπποκράτης, και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Η μαστίχα χρησιμοποιήθηκε από τους προγόνους μας σαν φάρμακο για την αντιμετώπιση των πεπτικών προβλημάτων και του κρυολογήματος, αλλά και για να δίνει φρεσκάδα στην αναπνοή. Οι σύγχρονες μελέτες επιβεβαιώνουν την αρχαία σοφία, αφού ανακουφίζει τη δυσπεψία και το έλκος, έχει αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση και συμβάλλει στον έλεγχο της χοληστερίνης.

Η μαστίχα είναι πρώτη ύλη για γλυκά του κουταλιού, λικέρ, τσίχλες και καραμέλες και αρωματίζει ζαχαροπλαστικές δημιουργίες.
Ο σεφ μας, Μανώλης Μπούχλης, προτείνει σπιτικό παγωτό με μαστίχα με γλυκό βύσσινο!  

Σπιτικό παγωτό Μαστίχα με γλυκό βύσσινο
Από τον Chef Μανώλη Μπούχλη

Υλικά

390γρ ζαχαρούχο γάλα
400γρ γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
600γρ κρέμα γάλακτος με 36% λιπαρά
1 δόση βανίλια
3γρ μαστίχα σκόνη
3κ.σούπας ζάχαρη άχνη
Γλυκό κουταλιά βύσσινο
Σιρόπι βύσσινο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα εβαπορέ, το ζαχαρούχο, την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη να βράσουν. Μόλις πάρουν μια βράση προσθέτουμε την σκόνη μαστίχα και την βανίλια και χαμηλώνουμε την φωτιά. Σιγοβράζουμε για 15΄και ανακατεύουμε συνεχώς. Ύστερα, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στην κατάψυξη για 3 τουλάχιστον ώρες. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανακατεύουμε με ένα μίξερ χειρός ή με ένα αυγοδάρτη για 2 με 3 λεπτά ώστε να μην πιάσει κρυστάλλους και να γίνει ποιο βελούδινο. Αυτό θα πρέπει να το επαναλάβουμε για 3 με 4 φορές. Έπειτα μεταφέρουμε το 1/3 του παγωτού μας, στο μπολ που θα το αποθηκεύσουμε, προσθέτοντας από πάνω κομμάτια βύσσινο και λίγο σιρόπι βύσσινο. Επαναλαμβάνουμε σε όσες στρώσεις επιθυμούμε.

CHEF

Μανώλης Μπούχλης

Ο σεφ μας είναι γεννημένος στα Χανιά, έχει δουλέψει σε 6 χώρες, καθώς και σε εστιατόριο με διάκριση Michelin. Ενεργό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδως και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων. Έχει διατελέσει καθηγητής σε πολλές σχολές μαγειρικής. Στηρίζει και τιμά την Κρητική και την ελληνική κουζίνα, όπως άλλωστε και εμείς στα ΣΥΝ.ΚΑ που, πάνω από όλα, εκτιμάμε τα προϊόντα του τόπου μας!