Back to top

Μέλι

Μέλι, το νέκταρ των θεών!

Μέλι

Είναι η τροφή θεών και ανθρώπων, γνωστό από την αρχαιότητα για τη διατροφική του αξία.
Η γλύκα του είναι κυριολεκτικά παροιμιώδης. Όταν είμαστε αγαπημένοι με τους άλλους, είμαστε στα μέλια. Όταν λέμε καλά λόγια, στάζει μέλι η γλώσσα μας. Τονίζουμε τη σημασία της υπομονής και της μεθοδικότητας λέγοντας πως αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι! Η πρώτη περίοδος μετά το γάμο είναι ο μήνας του μέλιτος!

Το μέλι είναι φυσική τροφή, υγιεινή, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Μας χαρίζει ενέργεια χωρίς να μας επιβαρύνει με λιπαρά. Έχει φαρμακευτικές ιδιότητες. Μαλακώνει το λαιμό και μας ανακουφίζει από το βήχα, βοηθά στην επούλωση των εγκαυμάτων, λειτουργεί ακόμη και ως ήπιο αντιβιοτικό.

Στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικής ποιότητας μέλι, με αρώματα και γεύσεις της ελληνικής φύσης. Τα νησιά μας δίνουν θυμαρίσιο μέλι, οι οπορώνες των κάμπων μέλι από άνθη πορτοκαλιάς και τα βουνά μας πευκόμελο και μέλη ελάτης με τη χαρακτηριστική μεστή γεύση.

Το μέλι έχει περίοπτη θέση στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, ως πρώτη ύλη εξαιρετικής ποιότητας και είναι βασικό συστατικό για γλυκά, σάλτσες και μαρινάδες. Εδώ ο σεφ Μανώλης Μπούχλης μας προτείνει ένα θρεπτικό σνακ για κάθε στιγμή. 

Παστέλι με ξηρούς καρπούς και σοκολάτα
Από τον Chef Μανώλη Μπούχλη

ΥΛΙΚΑ

550 γρ μέλι θυμαρίσιο
250 γρ σουσάμι
50 γρ φουντούκια
50 γρ αμύγδαλα
50 γρ ηλιόσπορο
50 γρ λιναρόσπορο
50 γρ σταφίδες
50 γρ cranberries
150 γρ σταγόνες σοκολάτας υγείας
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ.γ σπασμένο πιπέρι

Σε ένα τηγάνι με δυνατή φωτιά καβουρδίζουμε το σουσάμι μέχρι να πάρει χρώμα, περίπου για 3’. Καβουρδίζουμε κ τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς εκτός από της σταφίδες. Προσθέτουμε το μέλι σε μια κατσαρόλα με μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε όλα τα Υλικά εκτός από την σοκολάτα. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας για περίπου 3’. Αφαιρούμε από την φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Στρώνουμε καλά με μια μαριζ προσέχοντας να έχει το ίδιο πάχος παντού. Αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 1 ωρα και κόβουμε σε κομμάτια.

Tips:

  • Κόβουμε το παστέλι μας μετά από 20’ περίπου πριν σφίξει πολύ γιατί μετά σπάει σε ακανόνιστα κομμάτια.
  • Δεν βράζουμε το μελι πάνω από 3’ γιατί γίνεται πολύ σκληρό.
  • Αν χρησιμοποιούμε θερμόμετρο δεν αφήνουμε να περάσει τους 125 c γιατί γίνεται υπερβολικά σκληρό.
  • Το πάχος στο παστέλι μας δεν θα ξεπερνάει το 1 cm.

CHEF

Μανώλης Μπούχλης

Ο σεφ μας είναι γεννημένος στα Χανιά, έχει δουλέψει σε 6 χώρες, καθώς και σε εστιατόριο με διάκριση Michelin. Ενεργό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδως και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων. Έχει διατελέσει καθηγητής σε πολλές σχολές μαγειρικής. Στηρίζει και τιμά την Κρητική και την ελληνική κουζίνα, όπως άλλωστε και εμείς στα ΣΥΝ.ΚΑ που, πάνω από όλα, εκτιμάμε τα προϊόντα του τόπου μας!