Back to top

Μήλα

Το απόλυτο φρούτο του φθινοπώρου.

Μήλα

Τι να πρωτογράψεις για τα μήλα! Είναι τόσο αρχαία, τόσο βαθιά η σχέση των ανθρώπων με αυτό το φρούτο που το ταυτίζουμε με τον απαγορευμένο καρπό που έδωσε η Εύα στον Αδάμ. Η Έριδα, στους μύθους των αρχαίων Ελλήνων, χρησιμοποίησε ένα μήλο για να σπείρει τη διχόνοια γιατί ήξερε πως κανείς δεν θα μπορούσε να του αντισταθεί.

Τα μήλα τα αγαπάμε ακόμη κι αν μας… στοίχισαν τον παράδεισο! Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 7 χιλιάδες (!) ποικιλίες μήλων στον πλανήτη μας και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν εκείνες με ελληνικό άρωμα, όπως τα μήλα Ζαγοράς, τα Ντελίσιους Πιλαφά της Τρίπολης και τα τραγανά φιρίκια του Πηλίου.

Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα, λέει το γνωμικό και αυτό αρκεί για να καταλάβουμε πως πέρα από τη νοστιμιά, τα μήλα χαρίζουν υγεία και ευεξία. Έχουν λίγες θερμίδες, αλλά είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία που χτίζουν τις άμυνες του οργανισμού μας. Μας δίνουν φυτικές ίνες για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, ιδιαίτερα αν τα καταναλώσουμε με τη φλούδα τους, πάνω στην οποία συγκεντρώνονται και όλα τα θρεπτικά στοιχεία του.

Ο σεφ μας, Μανώλης Μπούχλης, προτείνει ένα αφράτο κέικ με κόκκινα και πράσινα μήλα για το πρωινό ή το κολατσιό σας ή για να συνοδέψετε τον απογευματινό καφέ σας.

Κέικ μήλου
Από τον Chef Μανώλη Μπούχλη

ΥΛΙΚΑ

400 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του τύπου φαρίνα
3 γρ μπέικιν πάουντερ
340 γρ βούτυρο
450 γρ ζάχαρη
2κ.σ ζάχαρη
2 κ.σ μέλι θυμαρίσιο
3 αυγά
4 πράσινα μήλα
4 κόκκινα μήλα
50ml κονιάκ
200 γρ γάλα φρέσκο
2 κ.γ κανέλα σκόνη
¼ κ.γ γαρίφαλο τριμμένο
100 γρ άχνη ζάχαρη για επικάλυψη

Εκτέλεση

Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι μια φόρμα του κέικ ή ένα ταψάκι.

Προ θερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω και κάτω στους 180°C.

Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός σε μεσαία ταχύτητα για 3-4′ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μίγμα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα με το μίξερ προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.
Χτυπάμε για 3 λεπτά να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
Χαμηλώνουμε το μίξερ στην χαμηλή ταχύτητα.
Προσθέτουμε το μισό κοσκινισμένο αλεύρι με το baking powder.
Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα να ενσωματωθεί το αλεύρι.
Προσθέτουμε το κονιάκ, το γάλα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Προσθέτουμε καθαρισμένα τα μήλα, κομμένα σε μικρά κυβάκια και το υπόλοιπο αλεύρι.
Με μια μαλακή σπάτουλα αναδιπλώνουμε το μίγμα μέχρι να χαθεί το αλεύρι και τα μήλα.
Αδειάζουμε το μίγμα για τη μηλόπιτα στην έτοιμη φόρμα.
Τοποθετούμε την μηλόπιτα στον προ θερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα.
Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε η μηλόπιτα μέχρι μέσα, ελέγχουμε με τη λάμα του μαχαιριού το κέντρο της, όπως κάνουμε στα κέικ.
Βγάζουμε τη μηλόπιτα από το φούρνο και την αφήνουμε σταθεί στη φόρμα για 15 λεπτά περίπου.
Κόβουμε σε κομμάτια αφού κρυώσει ελαφρά.

Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Tips:

  • Κάθε φορά που ρίχνουμε ένα αυγό πρέπει να απορροφάτε από το μίγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο.
  • Για να μην μαυρίζουν τα μήλα, μπορούμε να στάξουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και να τα ανακατέψουμε.

CHEF

Μανώλης Μπούχλης

Ο σεφ μας είναι γεννημένος στα Χανιά, έχει δουλέψει σε 6 χώρες, καθώς και σε εστιατόριο με διάκριση Michelin. Ενεργό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδως και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων. Έχει διατελέσει καθηγητής σε πολλές σχολές μαγειρικής. Στηρίζει και τιμά την Κρητική και την ελληνική κουζίνα, όπως άλλωστε και εμείς στα ΣΥΝ.ΚΑ που, πάνω από όλα, εκτιμάμε τα προϊόντα του τόπου μας!