Back to top

Χαλβάς

Χαλβάς, χαλβαδόπιτα, λουκούμια. Νηστίσιμα, θρεπτικά γλυκά με ιστορία αιώνων.

Χαλβάς

Ο γνωστός σε όλους μας χαλβάς κάνει την πρώτη του εμφάνιση τον Μεσαίωνα. Παίρνει το όνομά του από την αραβική λέξη Χαλ που σημαίνει γλυκό. Στην Ελλάδα, έρχεται μετά την καταστροφή της Σμύρνης. Τους «χαλβατζήδες πρόσφυγες» που τον πουλούσαν, τους συναντάμε κυρίως στον Πειραιά και τη Μακεδονία. Κύριο και αγαπημένο πλέον συστατικό του, το ταχίνι! Λόγω του σουσαμιού και των ξηρών καρπών, ο χαλβάς είναι εξαιρετικά θρεπτικός, πλούσιος σε πρωτεΐνες, αμινοξέα και άλλα συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό, ειδικά σε κάθε σαρακοστή.

Το λουκούμι, πάλι, είναι παραδοσιακό γλύκισμα της Τούρκικης κουζίνας, από τον 15ο αιώνα. Σερβίρεται σε μικρά κυβάκια και συχνά περιέχει αμύγδαλο. Βγαίνει σε διάφορες γεύσεις, όπως το τριαντάφυλλο, το περγαμόντο και η μαστίχα. Σε εμάς ήρθε τον 19ο αιώνα και κατά τόπους έχουν δημιουργηθεί διαφορετικές εκδοχές που εμπλούτισαν την αρχική συνταγή. Στις Σέρρες παράγεται ένα τοπικό είδος λουκουμιού, ο λεγόμενος ακανές, με έντονη γεύση γιατί φτιάχνεται με κατσικίσιο βούτυρο. Μια ακόμα χαρακτηριστική συνταγή παράγεται στην Κομοτηνή και ονομάζεται σουτζούκ λουκούμ. Φυσικά, για την παραγωγή λουκουμιών φημίζεται η Σύρος, η οποία επίσης είναι γνωστή για τις χαλβαδόπιτές της.

Σίγουρα έχετε δοκιμάσει λουκουμάκι μαζί με τον καφέ σας κι ένα ποτήρι δροσερό νερό. Ακόμα, σίγουρα έχετε γλυκαθεί κάποια Σαρακοστή με ένα κομμάτι μακεδονικό χαλβά.

Ήρθε η ώρα να απολαύσετε αυτά τα παραδοσιακά θρεπτικά και νόστιμα γλυκίσματα σε μια διαφορετική συνταγή, που μας προτείνει παρακάτω ο chef κ. Παπουτσάκης.

Νηστίσιμο κέικ
πορτοκαλιού με
μακεδονικό χαλβά
και λουκούμια

Από τον Chef Μανώλη Παπουτσάκη

ΥΛΙΚΑ:

480γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2,5 κουταλιές του γλυκού Μπέικιν Πάουντερ
½ κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα
1 βανίλια
100γρ. ελαιόλαδο
100γρ. ηλιέλαιο
200γρ. χυμός πορτοκαλιού
200γρ. νερό
150γρ. ζάχαρη
150γρ. μακεδονικός χαλβάς με γεύση βανίλια
100γρ. διάφορα λουκούμια ψιλοκομμένα σε κύβους
Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αναμειγνύετε το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν, τη σόδα και τη βανίλια. Σε ένα άλλο μπωλ, αναμειγνύετε καλά τη ζάχαρη με όλα τα υγρά της συνταγής, δουλεύοντας με σύρμα στο χέρι για 1 λεπτό. Ενσωματώνετε στο αλεύρι τα υγρά και συνεχίζετε την ανάμειξη με το σύρμα. Προσθέτετε στο τέλος τον χαλβά θρυμματισμένο και τα ψιλοκομμένα λουκούμια. Λαδώνετε και αλευρώνετε μια μικρή μακρόστενη φόρμα (26Χ12 εκατοστά) και απλώνετε μέσα το μείγμα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160 βαθμούς για 50 λεπτά και ελέγχετε με μια οδοντογλυφίδα αν το κέικ είναι ψημένο. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει για 5 λεπτά αφού το βγάλετε από τον φούρνο. Στη συνέχεια το αφαιρείτε προσεκτικά και το τοποθετείτε σε πιατέλα. Πασπαλίζετε με λίγη άχνη ζάχαρη και απολαμβάνετε!
TIP: Ποτέ δεν ανοίγουμε τον φούρνο κατά τη διάρκεια ψησίματος όταν φτιάχνουμε ένα κέικ. Η πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να κάνει το κέικ μας να «κάτσει» και έτσι να μην έχουμε το αφράτο αποτέλεσμα που επιθυμούμε!

CHEF

Μανώλης Παπουτσάκης

Γεννημένος στα Χανιά, ιδιοκτήτης πολυβραβευμένου εστιατορίου, κριτής στο Master Chef Junior και με τη δική του εκπομπή γνωρίζει σε βάθος και τιμά τα προϊόντα του τόπου μας, τόσο για τη γεύση τους όσο και για τη διατροφική τους αξία. Ελάτε να μάθουμε τα μυστικά του μέσα από τις πιο νόστιμες, πρωτότυπες και θρεπτικές συνταγές του, που σας προσφέρουν μόνο τα ΣΥΝ.ΚΑ.