Back to top

Πορτοκάλι

Αγαπημένο κι απαραίτητο!

Πορτοκάλι

Και ποιος από εμάς δεν έχει ακούσει τη φράση «έλα, πιες την πορτοκαλάδα σου πριν φύγουν οι βιταμίνες». Από ποιο πρωινό γεύμα λείπει ένας φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι; Πρόκειται για το πιο αγαπημένο από τα εσπεριδοειδή και αποτελεί έναν χειμερινό διατροφικό θησαυρό. Πράγματι, όταν καταναλώνουμε ολόκληρο το φρούτο και όχι τον χυμό του, προσλαμβάνουμε περισσότερα από τα θρεπτικά του συστατικά. Για να δούμε λοιπόν πού ακριβώς μας ωφελεί το πορτοκάλι. Καταρχάς, θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας. Μας προσφέρει πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Προλαμβάνει καρδιακές νόσους και εγκεφαλικά επεισόδια. Περιέχει αντιοξειδωτικά, διατηρεί χαμηλή την αρτηριακή πίεση, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και διαφόρων ειδών καρκίνων, μειώνει τη χοληστερίνη, προστατεύει τα μάτια, αποτρέπει τα έλκη, προάγει τη σεξουαλική υγεία και καταπολεμά τις πανάδες από το δέρμα! Τώρα, λοιπόν, που είναι η εποχή του, τιμήστε το! Απολαύστε το πορτοκάλι καθημερινά, ωμό, σε χυμό αλλά και σε αλμυρές και γλυκές συνταγές.

Ξεκινήστε με τη συνταγή που μας προτείνει ο chef μας, Μανώλης Παπουτσάκης.

Πορτοκαλόπιτα

Από τον Chef Μανώλη Παπουτσάκη

Υλικά

1 συσκευασία φύλλο Βηρυτού
5 αυγά
200 γρ. ζάχαρη
2 πορτοκάλια μεγάλα ξύσμα και χυμό
2 πορτοκάλια σε φέτες
400 γρ. γιαούρτι πρόβειο
1 βανίλια
200 γρ βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
1 κουταλιά αλεύρι

Για το σιρόπι

150 γρ μέλι θυμαρίσιο
1 φλυτζάνι νερό
Χυμός από μισό λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεπαγώνετε το φύλλο και το κόβετε σε φέτες. Το μαδάτε και το αφήνετε απλωμένο να στεγνώσει για 1 ώρα. Αναμειγνύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τις πορτοκαλόφετες) και χτυπάτε με σύρμα μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Βουτυρώνετε ένα ταψί και αλευρώνετε ελαφρά, στρώνετε τα φύλλα περιχύνοντας με το μείγμα και από πάνω βάζετε κυκλικά τις πορτοκαλόφετες. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά. Ετοιμάζετε εν τω μεταξύ το σιρόπι βράζοντας για 5 λεπτά και το αφήνετε να κρυώσει. Σιροπιάζετε την καυτή πορτοκαλόπιτα με το κρύο σιρόπι. Αφήνετε να τραβήξει και σερβίρετε.

TIP:

Επιλέξτε να φτιάχνετε τέτοιες πατσαβουρόπιτες με φρούτα εποχής γιατί πάντα είναι πολύ πιο νόστιμες!

CHEF

Μανώλης Παπουτσάκης

Γεννημένος στα Χανιά, ιδιοκτήτης πολυβραβευμένου εστιατορίου, κριτής στο Master Chef Junior και με τη δική του εκπομπή γνωρίζει σε βάθος και τιμά τα προϊόντα του τόπου μας, τόσο για τη γεύση τους όσο και για τη διατροφική τους αξία. Ελάτε να μάθουμε τα μυστικά του μέσα από τις πιο νόστιμες, πρωτότυπες και θρεπτικές συνταγές του, που σας προσφέρουν μόνο τα ΣΥΝ.ΚΑ.