Back to top

Ρύζι

Μικρό και θαυματουργό.

Ρύζι

Το ρύζι είναι η βασική τροφή για τη μισή ανθρωπότητα! Η συστηματική καλλιέργεια του ρυζιού ξεκίνησε πριν 13 χιλιάδες χρόνια στις εκβολές του ποταμού Γιανγκτσέ στην Κίνα και ακόμη και σήμερα, είναι συνώνυμο με τις διατροφικές συνήθειες του πολυπληθέστερου έθνους του κόσμου. Με το πέρασμα των αιώνων έφτασε στα πέρατα της Γης και στις κουζίνες όλων των λαών. Ποιος δεν έχει απολαύσει ιταλικό ριζότο, για να μη μιλήσουμε για τα παραδοσιακά γεμιστά της μαμάς;

Το ρύζι κατέκτησε, λοιπόν, και την Ελλάδα και βρέθηκε στα πιάτα μας ως συνοδευτικό, ως κύριο υλικό σε φαγητά όπως το γιουβαρλάκια και το σπανακόριζο ή ακόμη και γλυκό, όπως στο ρυζόγαλο! Υπολογίζεται πως κάθε Έλληνας καταναλώνει περισσότερα από 6 κιλά ρυζιού κάθε χρόνο!
Μπήκε στην κουλτούρα μας, στα ήθη και στα έθιμά μας: Στους γάμους η νύφη και ο γαμπρός βομβαρδίζονται με ρύζι! Η Ελλάδα παράγει πλέον ρύζι υψηλής ποιότητας, σε ποσότητες που δεν αρκούν απλά για να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες αλλά και για να προχωρά σε εξαγωγές προς τρίτες χώρες.

Το ρύζι είναι μια τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας και πυλώνας μιας ισορροπημένης διατροφής. Έχει υδατάνθρακες που χαρίζουν ενέργεια στο σώμα μας και μας προσφέρει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε με αντιοξειδωτική δράση. Δεν περιέχει γλουτένη και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Ο σεφ μας, Μανώλης Μπούχλης, παντρεύει για εσάς την ιταλική και την ελληνική παράδοση και προτείνει ριζότο με κοτόπουλο και μανιτάρια!

Ριζότο με Κοτόπουλο και Μανιτάρια
Από τον Chef Μανώλη Μπούχλη

50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
50 γρ βούτυρο
80 γρ μανιτάρια πλευρώτους
80 γρ μανιτάρια πόρτο μπέλο
100 γρ λευκά μανιτάρια
200 γρ φιλέτο κοτόπουλο σε μπουκίτσες
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
300 γρ ρύζι  καρολίνα ή γλασέ
160 ml λευκό κρασί
900 ml ζωμό κοτόπουλο
200 γρ τριμμένη γραβιέρα
60 γρ παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε την ποικιλία φρέσκων μανιταριών σε λεπτές φέτες.

Τοποθετούμε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε μέσα το ελαιόλαδο και τα 50 γρ  βούτυρο.

Σοτάρουμε τις μπουκιές κοτόπουλο μέχρι να πάρουν καλό χρώμα από παντού, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, και τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, το φρέσκο θυμάρι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι , συνεχίζοντας το σοτάρισμα για άλλο ένα λεπτό, σβήνουμε με το λευκό κρασί και με μια κουτάλα της σούπας προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό κοτόπουλο σιγά-σιγά μέχρι να απορροφήσει το ρύζι όλα τα υγρά και να μαγειρευτεί.
Μόλις το ριζότο είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτουμε το παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια βούτυρο, 100 γρ τριμμένη γραβιέρα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να δέσει το ριζότο.

Σερβίρουμε σε βαθιά ατομικά πιάτα με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω και την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα

Tips:

  • Σε ένα ριζότο πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο ζωμός, η βάση της συνταγής δηλαδή.
  • Φροντίζουμε να προσθέτουμε τον ΖΕΣΤΟ ζωμό κουταλιά, κουταλιά. Αυτό γίνεται για να πάρουμε το άμυλο του ρυζιού, που θα δέσει το ριζότο.

CHEF

Μανώλης Μπούχλης

Ο σεφ μας είναι γεννημένος στα Χανιά, έχει δουλέψει σε 6 χώρες, καθώς και σε εστιατόριο με διάκριση Michelin. Ενεργό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδως και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων. Έχει διατελέσει καθηγητής σε πολλές σχολές μαγειρικής. Στηρίζει και τιμά την Κρητική και την ελληνική κουζίνα, όπως άλλωστε και εμείς στα ΣΥΝ.ΚΑ που, πάνω από όλα, εκτιμάμε τα προϊόντα του τόπου μας!