Back to top

Ζυμαρικά

Απόλαυση απο άλλη πάστα!

Ζυμαρικά

Είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο, να βρεις κάποιον που να μην αγαπά τα ζυμαρικά! Είναι το ίδιο λαχταριστά με ντομάτα ή κρέμα γάλακτος, πασπαλισμένα με τυράκι (παρμεζάνα για τους ιταλόφιλους, μυζήθρα και κεφαλοτύρι για όσους επιμένουν παραδοσιακά) ή βίγκαν, με «φορτωμένη» σάλτσα ή ως η επιτομή της απλότητας με λάδι, σκόρδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι!

Τα σύγχρονα ζυμαρικά έφτασαν από την Κίνα στο Δυτικό Κόσμο μέσω Ιταλίας. Η παράδοση θέλει να τα έφερε από την Αυλή του Κουμπλάι Χαν, ο Μάρκο Πόλο. Αιώνες όμως πριν τις περιπέτειες του Βενετσιάνου ταξιδευτή στη μακρινή Ασία, Aρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι απολάμβαναν πιάτα όπως το «λάγανον»: Λεπτές στρώσεις ζυμαριού που θεωρούνται ο πρόγονος των λαζανιών.

Τα ζυμαρικά είναι χορταστικά και χαρίζουν ενέργεια στο σώμα μας, αφού αποτελούν πηγή υδατανθράκων. Μας δίνουν ιχνοστοιχεία όπως το μαγγάνιο, που φροντίζει την υγεία των οστών μας, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τον τελευταίο καιρό συναντάμε όλο και πιο συχνά ζυμαρικά ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Ο σεφ μας, Μανώλης Μπούχλης, προτείνει ένα ιδανικό, ελαφρύ πιάτο για να πάρουμε μαζί στο σχολείο ή στο γραφείο: Μακαρονοσαλάτα! 

Μακαρονοσαλάτα
Από τον Chef Μανώλη Μπούχλη

3οογρ ζυμαρικά πέννες
150γρ καλαμπόκι κονσέρβα
150γρ αρακά κονσέρβα
150 γρ κόκκινα φασόλια κονσέρβα
1 κόκκινη πιπεριά
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 πράσινη πιπεριά
3 μέτρια ώριμα αβοκάντο
1 κ.σ μουστάρδα
1 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
50 ml εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο μαϊντανό

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό.  Τα σουρώνουμε και τα βρέχουμε με κρύο νερό, τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε σε μπολ για τη σαλάτα ζυμαρικών.

Για το ντρέσινγκ χτυπάμε σε ένα μικρό σκεύος με πιρούνι ή με φουέτ το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, την μουστάρδα, το μέλι, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Προσθέτουμε στο μπολ με τα ζυμαρικά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το καλαμπόκι, τον αρακά, τα φασόλια, τις πιπεριές κομμένες σε μικρά ζάρια, τον μαϊντανό, το αβοκάντο κομμένο και αυτό σε ζάρια και ανακατεύουμε απαλά.
Περιχύνουμε με το ντρέσιγκ την μακαρονοσαλάτα μας και τη σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα από το ψυγείο.

Tips:

  • Αν χρησιμοποιήσετε ζυμαρικά με τρύπα, στραγγίστε τα πολύ καλά γιατί κρατάνε νερά μέσα στο κενό και θα τα αποβάλουν μέσα στη σαλάτα.
  • Όταν βάζουμε στη σαλάτα υπερβολικά μαγειρεμένα ζυμαρικά, μπορεί να έχουμε ένα λασπωμένο αποτέλεσμα, ειδικά αν μείνουν πολύ με το ντρέσινγκ πριν καταναλωθούν. Γι’ αυτό, καλό είναι να μαγειρέψουμε πριν από το al dente, κάτι που τους δίνει αρκετή τρυφερότητα για να αντέξει τη διαδικασία ψύξης, αλλά όχι τόσο ώστε το ντρέσινγκ να διαλύσει τη δομή τους.

CHEF

Μανώλης Μπούχλης

Ο σεφ μας είναι γεννημένος στα Χανιά, έχει δουλέψει σε 6 χώρες, καθώς και σε εστιατόριο με διάκριση Michelin. Ενεργό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδως και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων. Έχει διατελέσει καθηγητής σε πολλές σχολές μαγειρικής. Στηρίζει και τιμά την Κρητική και την ελληνική κουζίνα, όπως άλλωστε και εμείς στα ΣΥΝ.ΚΑ που, πάνω από όλα, εκτιμάμε τα προϊόντα του τόπου μας!