Back to top
SYN.KA

Γραβιέρα Κρήτης: Υγιεινή, θρεπτική, μοναδική!

Η γραβιέρα Κρήτης είναι ίσως το πιο διάσημο γαλακτοκομικό προϊόν της Κρήτης. Καταναλώνεται φανατικά όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, ενώ εξάγεται και σε μεγάλες ποσότητες και στο εξωτερικό, λόγω της πολύ ιδιαίτερης  γεύσης της.

Η γραβιέρα Κρήτης παρασκευάζεται από φρέσκο παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα με τον παραδοσιακό τρόπο και ωριμάζει για αρκετούς μήνες για να αποκτήσει την χαρακτηριστική της ελαφριά υπόγλυκη και υφάλμυρη γεύση.

Το μυστικό, όμως, της Κρητικής γραβιέρας δεν βρίσκεται μόνο στον τρόπο παραγωγής της, αλλά και στην ποιότητα του γάλακτος που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη. Αυτό προέρχεται από ζώα που ζουν ελεύθερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του νησιού και τρέφονται με τα φυτά της μοναδικής χλωρίδας της Κρήτης, η οποία περιέχει και διάφορα αρωματικά φυτά. Αυτό ακριβώς είναι που δίνει και έναν αρωματικό τόνο στη γεύση της Κρητικής γραβιέρας.

Η Κρητική γραβιέρα, λόγω της πολύ ιδιαίτερης γεύσης της, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ωμή, όσο και μαγειρεμένη.

Ωμή, μπορεί να συνοδέψει το φαγητό μας και τις σαλάτες μας. Μπορεί ακόμη και να συνδυαστεί με τρόφιμα με γλυκιά γεύση, όπως το μέλι, με αποτέλεσμα μια εξαιρετική γευστική εμπειρία. Η ωμή Κρητική γραβιέρα συνοδεύει εξαιρετικά και το καλό κόκκινο κρασί.

Μαγειρεμένη, η Κρητική γραβιέρα δείχνει ακόμη περισσότερο τις εξαιρετικές γευστικές της ικανότητες. Ίσως ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματός της είναι το σαγανάκι. Αν δοκιμάσετε αυθεντικό σαγανάκι με παραδοσιακή γραβιέρα Κρήτης σε κάποιο χωριό του νησιού, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα θυμάστε τη γεύση αυτή για πολύ καιρό.