Back to top

Πατάτα

Θρεπτική και λατρεμένη όπως κι αν είναι μαγειρεμένη.

Πατάτα

Υπάρχει κάποιος που δεν αγαπάει τις πατάτες; Ποιος δεν τρώει πατατοσαλάτα, πατάτες φούρνου, πατάτες πουρέ, και ποιος δεν τσακώνεται διεκδικώντας περισσότερες πατάτες τηγανιτές ή πατατάκια; Κανείς δεν λέει όχι στις πατάτες σε κάθε τους μορφή. Βασικά, είναι δύσκολο να φανταστούμε γενικά τη μαγειρική χωρίς πατάτες. Στην Ευρώπη τα «γεώμηλα» ήρθαν από τη Ν. Αμερική τον 16ο αιώνα. Ενώ στην Ελλάδα κατέφτασαν μετά την Επανάσταση, χάρη στον Καποδίστρια. Η καλλιέργειά της πατάτας άρχισε στη Νάξο. Εξ ου και χρόνια τώρα, η ναξιώτικη πατάτα είναι πασίγνωστη για την ποιότητα και τη γεύση της. Η καλλιέργεια εξαπλώθηκε στην Ελλάδα και έφτασε μέχρι την Κρήτη που και σήμερα βγάζει από τις πιο καλές πατάτες του τόπου μας.

Οι πατάτες δεν είναι μόνο νόστιμες, αλλά είναι εύπεπτες και θρεπτικές. Είναι πηγή βιταμινών, περιέχουν πρωτεΐνες και υδρογονάνθρακες, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο, ενώ συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά των αμυλωδών τροφίμων με τη διατροφική αξία των λαχανικών.

Συχνά, λόγω του αμύλου που περιέχουν, οι πατάτες «στοχοποιούνται», μαζί με το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά. Ωστόσο, σε αντίθεση με το ψωμί και τα ζυμαρικά, οι πατάτες δεν είναι επεξεργασμένος υδατάνθρακας και άρα κακώς ομαδοποιούνται με αυτά τα τρόφιμα, καθώς το διατροφικό τους προφίλ διαφέρει εντελώς.

Η πατάτα, όταν τη διαχειριζόμαστε σωστά, είναι απολύτως ωφέλιμη για τον οργανισμό μας και δικαιούται περίοπτη θέση στο τραπέζι μας, σε συνταγές όπως αυτή που προτείνει εδώ ο σεφ μας, Μανώλης Παπουτσάκης.

Πατάτες χαραγμένες στον φούρνο με λουκάνικο, σκόρδο, γραβιέρα, βούτυρο και θυμάρι

Από τον Chef Μανώλη Παπουτσάκη

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα :

1 κιλό πατάτες μεσαίου μεγέθους
200 γρ λουκάνικο της αρεσκείας σας
100 γρ γραβιέρα κομμένη σε κυβάκια
100 γρ βούτυρο αγελάδος
4 σκελίδες σκόρδο
Λίγα κλωναράκια θυμάρι ή ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις τρίβουμε με ένα καθαρό σφουγγάρι ή βουρτσάκι για να αφαιρέσουμε το χώμα. Ξεπλένουμε ξανά καλά. Δεν τις ξεφλουδίζουμε. Χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνοντας τομές φτάνοντας στα 2/3 του πάχους της πατάτας. Τοποθετούμε σε ταψάκι βάζοντας στη βάση τα κλωνάρια το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Στα κενά ανάμεσα από τις πατάτες τοποθετούμε τα κομματάκια του λουκάνικου, της γραβιέρας και τα σκόρδα τσακισμένα ολόκληρα με τη φλούδα. Πάνω σε κάθε πατάτα βάζουμε ένα κύβο βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά και σερβίρουμε.

TIP:

Για να χαράξουμε εύκολα τις πατάτες κόβουμε μια λεπτή λωρίδα από την κάτω επιφάνεια της κάθε πατάτας για να δημιουργήσουμε μια βάση. Έτσι η πατάτα “κάθεται” σωστά στην επιφάνεια κοπής και διευκολύνουμε το χάραγμα.

CHEF

Μανώλης Παπουτσάκης

Γεννημένος στα Χανιά, ιδιοκτήτης πολυβραβευμένου εστιατορίου, κριτής στο Master Chef Junior και με τη δική του εκπομπή γνωρίζει σε βάθος και τιμά τα προϊόντα του τόπου μας, τόσο για τη γεύση τους όσο και για τη διατροφική τους αξία. Ελάτε να μάθουμε τα μυστικά του μέσα από τις πιο νόστιμες, πρωτότυπες και θρεπτικές συνταγές του, που σας προσφέρουν μόνο τα ΣΥΝ.ΚΑ.