Back to top

Αμπελόφυλλο

Αμπελόφυλλο. Χαμηλές θερμίδες, υψηλή θρεπτική αξία.

Αμπελόφυλλο

Τα φύλλα της αμπέλου είναι ένα δημοφιλές και βασικό στοιχείο της υγιεινής μεσογειακής κουζίνας. Έχουν πολύ λίγες θερμίδες αλλά πολλά θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Α και Κ, μαγνήσιο, ασβέστιο. Έτσι, θωρακίζουν τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες, μειώνουν φλεγμονές, βελτιώνουν την πέψη, την όραση, τη λειτουργία της καρδιάς, κάνουν καλό στις αρθρώσεις. Οι Έλληνες ένα πράγμα σκεφτόμαστε όταν ακούμε αμπελόφυλλα: ντολμαδάκια! Προέρχονται ετυμολογικά από τη λέξη dolmak, που σημαίνει «παραγεμισμένα». Κατάγονται από τη Μικρά Ασία αλλά το εντυπωσιακό είναι πως η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στον ντολμά βρίσκεται στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα, όπου η θεά Ήρα απεικονίζεται να τρώει κρυφά ντολμαδάκια από την κατσαρόλα, ενώ κοιτάζει πίσω της μη τη δει κανείς. Τα ντολμαδάκια είναι ένας νόστιμος μεζές που πάει με όλα τα φαγητά που μπορεί να έχουμε σ’ ένα τραπέζι. Πάντως, και μόνα τους αποτελούν ένα απολαυστικό και υγιεινό κυρίως πιάτο. Εδώ, ο chef μας Μανώλης Παπουτσάκης, προτείνει μια εναλλακτική, αλλά εξίσου νόστιμη εκδοχή τους που μοιάζει με ριζότο και που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας!

Ντολμαδάκι
αμπελόφυλλο
σαν ριζότο

Από τον Chef Μανώλη Παπουτσάκη

ΥΛΙΚΑ:

Υλικά για 4 μερίδες
300 γρ. ρύζι καρολίνα
20 φρέσκα (ή και σε άλμη) αμπελόφυλλα ψιλοκομμένα και 4 ολόκληρα
2 ξερά μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ώριμη τριμμένη μεγάλη ντομάτα
1/3 ματσάκι μαϊντανό
1/3 ματσάκι δυόσμο
1/3 ματσάκι άνηθο
Χυμός και ξύσμα από ένα ζουμερό λεμόνι
100 ml ελαιόλαδο
4 κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι
Αλάτι
Πιπέρι
Ζωμός λαχανικών (ή νερό) 700 ml
30 γρ βούτυρο γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι στο ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσει. Ακολουθεί το ρύζι, η ντομάτα τριμμένη, τα αμπελόφυλλα και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα. Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό (ή το νερό) και ανακατεύουμε με σύρμα συνεχώς. Μόλις έχουμε ρίξει τον μισό ζωμό, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα και συνεχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά ζωμό και να ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε. Μόλις έχει απορροφηθεί όλος ο ζωμός και έχει μαλακώσει και χυλώσει το ρύζι μας, προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε. Σε καυτό λάδι (150 βαθμούς) τηγανίζουμε τα 4 αμπελόφυλλα και ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι σε κάθε πιάτο, λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και το τηγανητό αμπελόφυλλο από πάνω.

TIP:

Είναι σημαντικό να ανακατεύουμε συνεχώς, αν θέλουμε να δώσουμε το χύλωμα του ριζότο. Αν δεν ανακατεύουμε συνεχώς, τότε το πιάτο μας θα μοιάζει περισσότερο με ένα απλό πιλάφι. Για έξτρα γεύση και χύλωμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ώριμη τριμμένη γραβιέρα. Για ακόμα περισσότερη γεύση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψιλοκομμένα και όλα τα λαχανικά που βάζουμε στα γεμιστά (πιπεριές, κολοκυθάκια κ.τ.λ.). Συνολικά, δεν θα χρειαστείτε πάνω από 20 λεπτά μαγείρεμα, αλλά καλό είναι να δοκιμάζετε κατά τη διάρκεια, ώστε να έχετε το μαγείρεμα και το χύλωμα στο ρύζι που σας αρέσει.

CHEF

Μανώλης Παπουτσάκης

Γεννημένος στα Χανιά, ιδιοκτήτης πολυβραβευμένου εστιατορίου, κριτής στο Master Chef Junior και με τη δική του εκπομπή γνωρίζει σε βάθος και τιμά τα προϊόντα του τόπου μας, τόσο για τη γεύση τους όσο και για τη διατροφική τους αξία. Ελάτε να μάθουμε τα μυστικά του μέσα από τις πιο νόστιμες, πρωτότυπες και θρεπτικές συνταγές του, που σας προσφέρουν μόνο τα ΣΥΝ.ΚΑ.