Back to top

Ελιά & ελαιόλαδο

Τα σημαντικότερα δώρα της ελληνικής φύσης.

Ελιά & ελαιόλαδο

Η αξία του ελαιόδεντρου και του ελαιόλαδου για τη ζωή μας είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο Όμηρος ονομάζει το ελαιόλαδο «υγρό χρυσό». Η ελιά είναι το σημαντικότερο δώρο των θεών στον λαό της Αθήνας. Τα θεραπευτικά οφέλη της ελιάς και του λαδιού της είναι γνωστά στον Ιπποκράτη, τον Διοκλή και τον Διοσκουρίδη. Η ιατρικές έρευνες σήμερα υποστηρίζουν ότι το ελαιόλαδο δρα ευεργετικά σχεδόν σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού μας. Ως Έλληνες είμαστε τυχεροί που σε πολλά, ευλογημένα μέρη της πατρίδας μας φυτρώνουν από τα πιο ποιοτικά ελαιόδεντρα. Ένα από αυτά είναι η Κρήτη, που φημίζεται για το εξαιρετικό της παρθένο ελαιόλαδο! Η φύση μάς έχει δωρίσει απλόχερα τους καρπούς της ελιάς, λοιπόν, και η Ελλάδα σημειώνει την υψηλότερη πρόσληψη ελαιόλαδου ανά άτομο, παγκοσμίως.

Η ελιά είναι σημαντική πηγή βιταμινών E, Α και καροτενοειδών. Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία με τα οποία μας εφοδιάζει η ελιά είναι το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος. Οι διατροφολόγοι και οι γιατροί συνιστούν να καταναλώνουμε δύο με τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα. Το παρθένο ελαιόλαδο είναι ιδανικό για να καταναλωθεί κυρίως ωμό, αλλά είναι και το καλύτερο λάδι για τηγάνισμα αφού, λόγω της ειδικής χημικής του σύστασης, είναι ανθεκτικότερο από οποιοδήποτε άλλο έλαιο. Το ελαιόλαδο κάνει καλό παντού! Στην καρδιά, στην πίεση, στο πεπτικό, στο δέρμα, στη θεραπεία του έλκους, τονώνει και χαρίζει μακροζωία, είναι αντιγηραντικό, προλαμβάνει τον καρκίνο, τον διαβήτη, τα εγκεφαλικά επεισόδια, την οστεοπόρωση, την αρθρίτιδα. Ευτυχώς, δεν υπάρχει ελληνικό πιάτο που να μην έχει σαν βάση το ελαιόλαδο.

Έχουμε μεγαλώσει με… «ψωμί κι ελιά», βουτώντας το ψωμάκι μας στο λάδι της χωριάτικης, ενώ πάντα θα διαμαρτυρηθούμε άμα κάποιος το τσιγκουνευτεί! Η κουζίνα μας έχει ολόκληρη κατηγορία συνταγών όπου πρωταγωνιστεί το ελαιόλαδο, τα αγαπημένα μας λαδερά! Στ’ αλήθεια, σαν λαός, δεν μπορούμε χωρίς εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην καθημερινότητά μας.

Γι΄ αυτό ο σεφ μας ΜΠ ετοίμασε και την απολαυστική συνταγή.

Λαδο-ελιόψωμο

Από τον Chef Μανώλη Παπουτσάκη

Υλικά

200 γρ αλεύρι τύπου 70%(άσπρο)

150 γρ αλεύρι τύπου Μ(κίτρινο-σκληρό)

150 γρ αλεύρι ολικής

10 γρ αλάτι

350 ml χλιαρό νερό

1 φακελάκι μαγιά

Μια πρέζα ζάχαρη

30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

100 γρ ελιές της αρεσκείας σας χωρίς τον πυρήνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε στο χλιαρό νερό τη ζάχαρη και τη μαγιά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα άλευρα. Ακολουθεί το αλάτι και το ελαιόλαδο. Αναδεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα χωρίς να ζυμώσουμε πολύ το μείγμα μας και το αφήνουμε στην άκρη για να διπλασιαστεί για περίπου 2 ώρες. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας. Ρίχνουμε το ψωμί μας πάνω και ξεκινάμε να διπλώνουμε το ζυμάρι πιάνοντας από άκρη προς άκρη χωρίς να πιέζουμε με λαδωμένα τα χέρια προσθέτοντας ανάμεσα στα διπλώματα και τις ελιές. Αφού κάνουμε διαδοχικά διπλώματα για 2 λεπτά τραβώντας και ενώνοντας τις άκρες το τοποθετούμε σε μακρόστενη φόρμα με λαδόκολλα και το αφήνουμε να ανέβει για άλλη μισή ώρα. Ξεκινάμε να προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς και ψήνουμε για 30 λεπτά. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά το ψωμί με μια πετσέτα για να μην καούμε και συνεχίζουμε να ψήνουμε χωρίς τη φόρμα για άλλα 20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Ξεφουρνίζουμε το ψωμί και το αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα για 15 λεπτά πριν το κόψουμε.

TIPS:

-Αν χρησιμοποιήσετε αλατσοελιές ή άλλες ελιές που έχουν αρκετό αλάτι αποφύγετε να αλατίσετε το μείγμα.

-Πάντα ένα φυσικό ώριμο προζύμι θα σας δώσει πιο νόστιμο αποτέλεσμα και αξίζει να το χρησιμοποιήσετε στη θέση της μαγιάς, αφού πρώτα αναπιάσετε με αυτό ένα φρέσκο προζύμι με 60 γρ αλεύρι, 60 γρ νερό και 60 γρ ώριμο προζύμι και το αφήσετε για 6 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Με αυτό θα ακολουθήσετε όλα τα επόμενα βήματα χωρίς την προσθήκη μαγιάς.

CHEF

Μανώλης Παπουτσάκης

Γεννημένος στα Χανιά, ιδιοκτήτης πολυβραβευμένου εστιατορίου, κριτής στο Master Chef Junior και με τη δική του εκπομπή γνωρίζει σε βάθος και τιμά τα προϊόντα του τόπου μας, τόσο για τη γεύση τους όσο και για τη διατροφική τους αξία. Ελάτε να μάθουμε τα μυστικά του μέσα από τις πιο νόστιμες, πρωτότυπες και θρεπτικές συνταγές του, που σας προσφέρουν μόνο τα ΣΥΝ.ΚΑ.