Back to top

Καρπούζι

Καρπούζι σημαίνει καλοκαίρι.

Καρπούζι

Το καρπούζι δεν είναι απλώς ένα φρούτο. Είναι παιδικές καλοκαιρινές αναμνήσεις, είναι ένα φρούτο που… κάθε άλλο φρούτο θα ζήλευε. Είναι συνώνυμο της απόλυτης δροσιάς, της γλύκας, του καλοκαιριού! Είναι στα καλύτερά του τον Ιούλιο, ενώ η εποχή του κρατάει ως τον Οκτώβριο. Χρειάζεται ζέστη, ήλιο, ξηρή ατμόσφαιρα και υγρό χώμα. Άρα χρειάζεται ελληνικό καλοκαίρι! Για να διαλέξουμε καρπούζι, το χτυπάμε ελαφρά και ένας «κούφιος» ήχος αποτελεί καλό σημάδι. Σημάδια ποιότητας είναι επίσης και το κίτρινο χρώμα στην περιοχή του κοτσανιού του και η σκούρα πράσινη φλούδα.

Το καρπούζι εκτός από όμορφο, εντυπωσιακό και νόστιμο είναι και ευεργετικό για τον οργανισμό μας. Ιδίως το καλοκαίρι που χρειαζόμαστε έντονη ενυδάτωση, το καρπούζι αποτελεί βέλτιστη λύση, αφού αποτελείται από 91% νερό! Τα οφέλη του για το δέρμα είναι ασύγκριτα. Το ενυδατώνει ενώ με τις βιταμίνες που περιέχει, συντηρεί το κολλαγόνο του! Ενυδατώνει τα μαλλιά! Μειώνει την αρτηριακή πίεση, δρα ενάντια στον καρκίνο, καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους, βελτιώνει την καρδιακή και την πεπτική λειτουργία, προλαμβάνει το άσθμα.

Το καρπούζι μπορεί κανείς να το απολαύσει με πολλούς τρόπους! Καταρχάς, ωμό. Όλοι μας έχουμε συνδυάσει τις γλυκιές δαγκωματιές σε μια φέτα καρπουζιού με την καλοκαιρινή ξενοιασιά! Σε γρανίτες, σε γλυκές πίτες, σε απολαυστικά smoothies! Το καρπούζι γίνεται και γλυκό του κουταλιού! Εδώ, ο chef μας Μανώλης Παπουτσάκης, μας προτείνει δροσερή σαλάτα με καρπούζι! Δοκιμάστε την!

Σαλάτα Καρπούζι με γραβιέρα, γλυστρίδα και αβοκάντο

Από τον Chef Μανώλη Παπουτσάκη

ΥΛΙΚΑ :

20 κυβάκια καρπούζι καθαρισμένα από τα σπόρια
½ ματσάκι γλυστρίδα (ή ρόκα εναλλακτικά)
½ αβοκάντο καθαρισμένο σε χυμό λεμόνι για να μη μαυρίσει και κομμένο επίσης κυβάκια
150 γρ γραβιέρα Κρήτης κομμένη σε κυβάκια
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Χυμός από μισό μοσχολέμονο
1 κουταλιά παλαιωμένο ξύδι
Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφού προετοιμάσουμε τα υλικά μας (πλύσιμο, καθάρισμα, κόψιμο κτλ) τα ενώνουμε σε μια λεκάνη. Σε ένα μπωλ έχουμε τοποθετήσει το ελαιόλαδο, το ξύδι, τον χυμό του μοσχολέμονου και το αλάτι και αναδεύουμε με σύρμα. Περιχέουμε τη σαλάτα με τη βινεγρέτ, ανακατεύουμε ελαφρά και απολαμβάνουμε!

TIP:

Μπορείτε να αντικαταστήσετε την γραβιέρα με φέτα ή με ξινομυζήθρα, ενώ για όσους αγαπάτε τους ξηρούς καρπούς, τα καβουρδισμένα λευκά αμύγδαλα ταιριάζουν υπέροχα!

CHEF

Μανώλης Παπουτσάκης

Γεννημένος στα Χανιά, ιδιοκτήτης πολυβραβευμένου εστιατορίου, κριτής στο Master Chef Junior και με τη δική του εκπομπή γνωρίζει σε βάθος και τιμά τα προϊόντα του τόπου μας, τόσο για τη γεύση τους όσο και για τη διατροφική τους αξία. Ελάτε να μάθουμε τα μυστικά του μέσα από τις πιο νόστιμες, πρωτότυπες και θρεπτικές συνταγές του, που σας προσφέρουν μόνο τα ΣΥΝ.ΚΑ.