Back to top

Φασόλια

Οι γίγαντες της πρωτεΐνης.

Φασόλια

Τρεις φορές την εβδομάδα όσπρια προτείνουν οι ειδικοί προς όφελος της υγείας μας. Αν, μάλιστα, μία από αυτές τις μερίδες είναι φασόλια γίγαντες, τότε τα οφέλη είναι… γιγάντια.

Τα φασόλια, γενικά, και οι γίγαντες συγκεκριμένα είναι μια πολύ πλούσια πηγή πρωτεϊνών. Έχουν τόση φυτική πρωτεΐνη που μπορούν άριστα να αντικαταστήσουν το κρέας, τη ζωική πρωτεΐνη. Οπότε είναι απολύτως απαραίτητα σε χορτοφαγικές δίαιτες, κατά τη νηστεία αλλά και σε κάθε ισορροπημένη διατροφή. Επίσης, περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο. Η ευεργετική τους δράση είναι αδιαμφισβήτητη. Κάνουν καλό στη διατήρηση της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα, στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος αλλά και στην καλύτερη υγεία του παχέος εντέρου. Ωφελούν την καρδιά και εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με σίδηρο. Για την απορρόφηση του σιδήρου καλό είναι να συνδυάζονται με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C. Επιπλέον, η θερμιδική τους αξία είναι σχετικά χαμηλή αφού 1 φλιτζάνι μαγειρεμένοι γίγαντες αποδίδουν περίπου 260 θερμίδες. Τα φασόλια μαγειρεύονται με έναν σωρό τρόπους. Τα κάνουμε από σαλάτα μέχρι σούπα.

Τους γίγαντες μπορείτε να τους απολαύσετε κλασικά, όπως σας τους έφτιαχνε η μαμά σας, ή να τους «πάτε ένα γευστικό βήμα πιο πέρα» και να ακολουθήσετε τη νόστιμη συνταγή του σεφ μας, Mανώλη Μπούχλη, που τους απογειώνει με σύγκλινο στον φούρνο.

Γίγαντες με σύγκλινο στο φούρνο
Από τον Chef Μανώλη Μπούχλη

Υλικά

500γρ γίγαντες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
300γρ σύγκλινα
400γρ τομάτα κον κασέ
400γρ τριμμένη τομάτα
1 κ.σ ζάχαρη
1 φύλλο δάφνης
½ ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
3 μέτρια καρότα κομμένα σε ροδέλες
200ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Φλούδα από μισό πορτοκάλι
Φέτα για το σερβίρισμα [250γρ]

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε τα φασόλια περίπου για 12 ώρες σε αρκετό νερό. Σουρώνουμε τα φασόλια, τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό για να σιγοβράσουν ξαφρίζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μόλις βράσουν και μαλακώσουν, τα σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος για τον φούρνο μας. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε πρώτα το σύγκλινο, έπειτα το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τέλος προσθέτουμε το σέλινο. Σβήνουμε με την τομάτα κον κασέ και την τριμμένη τομάτα, προσθέτουμε την ζάχαρη, την φλούδα από το πορτοκάλι και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Αδειάζουμε την σάλτσα μας στο σκεύος με τους γίγαντες αλατο-πιπερώνουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά μας. Οι γίγαντες πρέπει να είναι σχεδόν σκεπασμένοι με την σάλτσα μας. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
Τέλος σερβίρουμε με τριμμένη φέτα.

TIPS:

Α. Για να βράσουν πιο γρήγορα τα φασόλια, μουλιάστε τα σε εμφιαλωμένο νερό.
Β. Στα μέσα του ψησίματος ξεσκεπάζουμε ώστε να πάρουν ωραίο χρώμα.

CHEF

Μανώλης Μπούχλης

Ο σεφ μας είναι γεννημένος στα Χανιά, έχει δουλέψει σε 6 χώρες, καθώς και σε εστιατόριο με διάκριση Michelin. Ενεργό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδως και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων. Έχει διατελέσει καθηγητής σε πολλές σχολές μαγειρικής. Στηρίζει και τιμά την Κρητική και την ελληνική κουζίνα, όπως άλλωστε και εμείς στα ΣΥΝ.ΚΑ που, πάνω από όλα, εκτιμάμε τα προϊόντα του τόπου μας!