Back to top

Παραδοσιακό Γιαούρτι

Μυστικό μακροζωίας.

Παραδοσιακό γιαούρτι.

Το παραδοσιακό γιαούρτι, η υγείαρτος των αρχαίων Ελλήνων, είναι μια τροφή απίστευτα ωφέλιμη για το πεπτικό σύστημα, βελτιώνει την υγεία και αποτελεί ένα θαυματουργό, φυσικό αντιβιοτικό, που χαρίζει μακροζωία, όταν καταναλώνεται τακτικά. Το πραγματικό γιαούρτι πρέπει να αναγράφει στην ετικέτα «ζωντανό» ή με «ζωντανά γαλακτικά ένζυμα». Είναι πηγή πρωτεϊνών μεγάλης βιολογικής αξίας, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, βιταμινών Β12, Β2, Α και D, πολύτιμων βακτηρίων ευεργετικών για τη λειτουργία και την ισορροπία του εντέρου, καθώς και προβιοτικών παραγόντων, που δρουν ενάντια σε τοξίνες. Είναι επίσης ένα από τα καλύτερα διαιτητικά βοηθήματα. Το παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα φτιάχνεται από αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα και είναι ένα αγνό και φυσικό προϊόν. Μια μερίδα παραδοσιακού γιαουρτιού καλύπτει το 18,7% της ημερήσιας συνιστάμενης πρόσληψης ασβεστίου. Η ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη από παραδοσιακές συνταγές που περιλαμβάνουν γιαούρτι, όπως για παράδειγμα, το αγαπημένο σε όλους μας τζατζίκι. Εδώ, o chef μας κος Μανώλης Παπουτσάκης, μάς προτείνει μια εύκολη, θρεπτική και δροσιστική γιαουρτόπιτα. Απολαύστε την.

Γιαουρτόπιτα με παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι

Από τον Chef Μανώλη Παπουτσάκη

ΥΛΙΚΑ:

200 γρ πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι
2 αυγά
10 φύλλα δυόσμου
4 κλωναράκια μαιντανού
4 κλωναράκια άνιθου
3 γεμάτες κουταλιές της σούπας αλεύρι γοχ
1 κουταλιά βούτυρο και λίγο ακόμα για να αλείψουμε το ταψάκι μας
1 κουταλιά ελαιόλαδο
100 γρ μυζήθρα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ κουτακάκι μπέικιν
Αλάτι
Πιπέρι
3 κουταλιές τριμμένο παξιμάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφού ψιλοκόψουμε το κρεμμυδάκι και τα μυρωδικά ενώνουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός το παξιμάδι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 24 εκατοστών και πασπαλίζουμε με το τριμμένο παξιμάδι. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 40 λεπτά στους 170 βαθμούς. Αφήνουμε την πίτα να σταθεί λίγο και σερβίρουμε.

TIP:
Σε αυτήν την εύκολη πίτα, προσθέτουμε όποια μυρωδικά μάς αρέσουν και όποιο λευκό φρέσκο τυρί προτιμάμε. Ταιριάζουν ωραία και οι ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί. Να τη σερβίρετε με μια κουταλιά παραδοσιακό γιαούρτι στο πλάι, που απογειώνει τη γεύση της και δροσίζει.

CHEF

Μανώλης Παπουτσάκης

Γεννημένος στα Χανιά, ιδιοκτήτης πολυβραβευμένου εστιατορίου, κριτής στο Master Chef Junior και με τη δική του εκπομπή γνωρίζει σε βάθος και τιμά τα προϊόντα του τόπου μας, τόσο για τη γεύση τους όσο και για τη διατροφική τους αξία. Ελάτε να μάθουμε τα μυστικά του μέσα από τις πιο νόστιμες, πρωτότυπες και θρεπτικές συνταγές του, που σας προσφέρουν μόνο τα ΣΥΝ.ΚΑ.