Back to top

Κάπαρη

Κάπαρη. Μικρή σε μέγεθος, μεγάλη σε γεύση και ωφέλιμα συστατικά.

Κάπαρη

Η κάπαρη είναι ένας ακανθώδης θάμνος που θα συναντήσουμε σε βραχώδη και άνυδρα σημεία της πατρίδας μας.
Προς το τέλος της άνοιξης, αρχές καλοκαιριού, λίγο πριν ανθίσει, κόβουμε τα μικρά μπουμπούκια της που είναι βρώσιμα, γευστικά και κρύβουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Η κάπαρη αποθηκεύεται σε βαρέλια με άλμη και ξύδι. Έτσι γίνεται τουρσί και αποκτά τη γνωστή της πικάντικη γεύση. Η ευεργετική δράση της κάπαρης για την υγεία μας είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Είναι σημαντική πηγή διάφορων βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στο σώμα μας. Επίσης, κάνει καλό στο δέρμα και τα μαλλιά. Τέλος, είναι ένα συστατικό με χαμηλές θερμίδες, ιδανικό για light διατροφή.

Η έντονη γεύση της κάπαρης μεταμορφώνει τις σαλάτες ή τις σάλτσες για τα ζυμαρικά μας. Ας δοκιμάσουμε εδώ την πεντανόστιμη πρόταση του chef μας, Μανώλη Παπουτσάκη, που θα μας πείσει να έχουμε πάντα ένα βαζάκι με κάπαρη στο ψυγείο μας, έτοιμο να απογειώσει τα πιάτα μας!

Καπαροκεφτέδες
σαν
φαλάφελ

Από τον Chef Μανώλη Παπουτσάκη

ΥΛΙΚΑ:

400 γρ ρεβίθια
80 γρ κάπαρη
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι αλεσμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
50 ml ελαιόλαδο
150 γρ αλεύρι γοχ
2 πλούσιες πρέζες κύμινο
λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφήνουμε την κάπαρη μέσα σε χλιαρό νερό για 1 ώρα για να φύγει το πολύ αλάτι της, την στραγγίζουμε και την ψιλοκόβουμε. Μουλιάζουμε αποβραδύς τα ρεβίθια. Τα στραγγίζουμε και τα τρίβουμε με λίγο αλάτι στα χέρια δυνατά για να φύγει η φλούδα τους. Τα ξεπλένουμε και τα αλέθουμε με λίγο νερό. Ενώνουμε με την κάπαρη.  Προσθέτουμε στο μείγμα τα μυρωδικά, το αλεσμένο κρεμμύδι, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το κύμινο, λίγο αλάτι και πιπέρι και όσο νερό πάρει (μικρή ποσότητα) για να έχουμε ένα παχύ, σταθερό και εύπλαστο μείγμα. Πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια πιέζοντάς τα να πλατύνουν, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε στο ελαιόλαδο.

TIP:

Αν αφήσουμε τα ρεβίθια λίγη ώρα  με μια κουταλιά μαγειρική σόδα και τρίψουμε, τότε η φλούδα αφαιρείται πολύ εύκολα.
Μπορούμε να τα σερβίρουμε με ένα ντιπ γιαουρτιού με λίγο ταχίνι, λεμόνι, ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

CHEF

Μανώλης Παπουτσάκης

Γεννημένος στα Χανιά, ιδιοκτήτης πολυβραβευμένου εστιατορίου, κριτής στο Master Chef Junior και με τη δική του εκπομπή γνωρίζει σε βάθος και τιμά τα προϊόντα του τόπου μας, τόσο για τη γεύση τους όσο και για τη διατροφική τους αξία. Ελάτε να μάθουμε τα μυστικά του μέσα από τις πιο νόστιμες, πρωτότυπες και θρεπτικές συνταγές του, που σας προσφέρουν μόνο τα ΣΥΝ.ΚΑ.