Back to top

Παραδοσιακό λουκάνικο

Ένας νόστιμος μεζές με μεγάλη ιστορία.

Παραδοσιακό λουκάνικο

Τα λουκάνικα έχουν ιστορία που φτάνει μέχρι την Αρχαία Ελλάδα! Συγκεκριμένα, το αγαπημένο όλων μας λουκάνικο με πράσο ήταν αγαπημένο και των Αρχαίων Ελλήνων. Μάλιστα, όλα αυτά τα προϊόντα οι πρόγονοί μας τα ονόμαζαν «‘Αλλαντες» (εξού και ο όρος «αλλαντικά»). Ο όρος «λουκάνικο» μας ήρθε από την ιταλική επαρχία Λουκανία. Ακόμα κι αν δεν τα γνωρίζατε όλα αυτά, σίγουρα είστε εξπέρ στο να απολαμβάνετε τα λουκάνικα ψητά, τηγανιτά, στην ομελέτα, στην πίτσα, μαγειρευτά στο σπετσοφάι και στη φασολάδα!

Καπνιστά ή συντηρημένα στο αλάτι, παραγεμισμένα με φρέσκο ψιλοκομμένο χοιρινό, μοσχάρι ή γίδα, πικάντικα με μπαχαρικά και μυρωδικά, λεπτά ή παχουλά, ζουμερά ή στεγνά, τα λουκάνικα για να τα φτιάξεις θέλει τέχνη. Παλιότερα, η διαδικασία γινόταν στο χέρι με δύο κοφτερά μαχαίρια. Σήμερα, χρησιμοποιείται μηχανή του κιμά. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές και μυστικά όσον αφορά την παρασκευή του λουκάνικου, που διαφοροποιούνται ανάλογα την περιοχή, τα τοπικά κρέατα και προϊόντα, καθώς και την παράδοση. Γι’ αυτό και έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε πεντανόστιμα λουκάνικα:

• Θεσσαλίας: με χοιρινό κρέας, πράσα, κανέλλα και ξερό κρεμμύδι.
• Κρήτης: Με μια πικάντικη νότα καπνού που θυμίζει λίγο φασκόμηλο και κυπαρίσσι.
• Μυκόνου: Παχουλά, με μπόλικο χοιρινό λίπος, θαλασσινό αλάτι, αρωματισμένα με άγριο θρούμπι.
• Άνδρου, Τήνου, Σύρου: Με δυνατή μυρωδιά κρασιού και μαραθόσπορου.
• Μάνης: Με άρωμα δροσερό που οφείλεται στη φλούδα πορτοκαλιού.
• Κοζάνης: Μισό χοιρινό, μισό μοσχαρίσιο κρέας, μπούκοβο, κύμινο και κρασί.
• Αγρινίου: Κυρίαρχη εδώ η μυρωδιά φρέσκου και αποξηραμένου δυόσμου.
• Νάουσας: Με γιδίσιο ψιλοκομμένο κρέας, ρίγανη και πράσο.
• Τρικάλων: Πορτοκάλι, πράσο και χοντροκομμένο χοιρινό κρέας, αρτυμένο με άφθονο μαύρο πιπέρι.

Όποια λουκάνικα κι αν είναι τα αγαπημένα σας, σίγουρα θα λατρέψετε τη συνταγή που προτείνει εδώ ο σεφ μας, Μανώλης Μπούχλης.

Λουκάνικα σουβλάκι σχάρας με λαχανικά, μαύρη μπίρα και χαλούμι.
Από τον Chef Μανώλη Μπούχλη

Υλικά

• 1 κιλό διάφορα λουκάνικα κομμένα σε μέτρια κομμάτια
• 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε ζάρια
• 1 πιπεριά κίτρινη κομμένη σε ζάρια
• 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε ζάρια
• 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα στα 4
• ½κιλό χαλούμι κομμένο σε κύβους
• 150 γρ μικρά λευκά μανιτάρια
• 1 κουτάκι μαύρη μπίρα
• 2 κ.σ μέλι θυμαρίσιο
• 2 κ.σ μουστάρδα Dijon
• 3 κ.σ εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 10 τμχ μεγάλα ξυλάκια για σουβλάκι
• 2 κ.σ ρίγανη
• Αλάτι, πιπέρι

Συνοδευτικά
• 8 πίτες για σουβλάκι
• 150 ml BBQ sauce
• 300 γρ πατάτες τηγανιτές με φλούδα
• 1 σαλάτα baby ροκα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε την μπίρα, το μέλι, την μουστάρδα, την ρίγανη, το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν . Προσθέτουμε τα κομμένα λουκάνικα και τα λαχανικά μας εκτός από τα μανιτάρια και ανακατεύουμε καλά ώστε να πάει η μαρινάδα μας παντού. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα. Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και σουρώνουμε σε ένα σουρωτήρι την μαρινάδα. Αρχίζουμε να περνάμε διαδοχικά το λουκάνικο με τα λαχανικά και τα μανιτάρια στα ξυλάκια από σουβλάκια με την σειρά . Ψήνουμε σε κάρβουνο η σε σχαροτηγανο για περίπου 2 λεπτά από κάθε μεριά, ανάλογα με την ένταση της φωτιάς.

TIPS:

1.Προσέχουμε το κόψιμο των λαχανικών μας να είναι ομοιόμορφο με το κόψιμο των λουκάνικων έτσι ώστε να ψηθούν ταυτόχρονα.

2.Αν ψήνουμε σε κάρβουνο απλώνουμε μια λεπτή λωρίδα αλουμινόχαρτο κατά μήκος της σχαρας ώστε να πατήσει το τελείωμα από το ξυλάκι για να μην καει και να μπορούμε να το γυρνάμε εύκολα χωρίς να καιγόμαστε.

CHEF

Μανώλης Μπούχλης

Ο σεφ μας είναι γεννημένος στα Χανιά, έχει δουλέψει σε 6 χώρες, καθώς και σε εστιατόριο με διάκριση Michelin. Ενεργό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδως και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων. Έχει διατελέσει καθηγητής σε πολλές σχολές μαγειρικής. Στηρίζει και τιμά την Κρητική και την ελληνική κουζίνα, όπως άλλωστε και εμείς στα ΣΥΝ.ΚΑ που, πάνω από όλα, εκτιμάμε τα προϊόντα του τόπου μας!