Back to top

Μελιτζάνα

Κι όμως είναι φρούτο!

Μελιτζάνα.

Τι φρούτο είναι πάλι τούτο; Και όμως, μιλάμε για τη μελιτζάνα! Μπορεί να μη διανοηθούμε να τη βάλουμε σε μια φρουτοσαλάτα, η μελιτζάνα όμως ανήκει στην οικογένεια των μούρων και όχι στα λαχανικά!

Η ιστορία της μελιτζάνας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Καλλιεργείται από την προϊστορία στην Άπω Ανατολή, αλλά οι Ευρωπαίοι τη γνώρισαν μόλις τον Μεσαίωνα από τους Άραβες. Γι’ αυτό, εξάλλου, και η ελληνική ονομασία της προέρχεται από το αραβικό «μπαντιντζάν».  Στη Μεσόγειο την αγαπήσαμε πολύ και οι λαοί της περιοχής την κάναμε αμέσως ένα από τα βασικά συστατικά της διατροφής μας. Η μελιτζάνα είναι φορτωμένη με αντιοξειδωτικά, και μάλιστα αποτελεί ένα από τα πιο ωφέλιμα λαχανικά, που μπορούμε να τα καταναλώνουμε τακτικά. Ποιος δεν γνωρίζει τον ελληνικό μουσακά, το τούρκικο Ιμάμ Μπαϊλντί και τις ιταλικές μελιτζάνες στο φούρνο με παρμεζάνα;

Στον τόπο μας συναντάμε σήμερα πολλές ποικιλίες μελιτζάνας, επιβεβαιώνοντας πως είναι πια μια «δική» μας γεύση: Μελιτζάνες Λαγκαδά, Τσακώνικες με μωβ και άσπρες ρίγες και προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, φλάσκες για τα γεμιστά μας, λευκές Σαντορίνης κ.α.

Ο chef μας, Μανώλης Μπούχλης, παντρεύει την ελληνική με την ιταλική παράδοση και μαγειρεύει για εσάς ριγκατόνι με μελιτζάνες φλάσκες και ξηρό ανθότυρο. Καλή σας απόλαυση! 

Ριγκατόνι με μελιτζάνες και ξηρό ανθότυρο
Από τον Chef Μανώλη Μπούχλη

Υλικά

500γρ Ριγκατόνι
800γρ Μελιτζάνες φλάσκες
800γρ Φρέσκες ντομάτες
4 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. Μπούκοβο
1 κ.γλ. Ρίγανη
1 κ.σ. Κάπαρη
1 ματσάκι βασιλικό
200ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
200γρ ξηρό ανθότυρο
Αλάτι ,πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρούς κύβους. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τα 150 ml από το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις μελιτζάνες για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν. Παράλληλα, σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το σκόρδο και το μπούκοβο για ένα λεπτό. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την κάπαρη, τη ρίγανη και βράζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι η σάλτσα να δέσει. Σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ριγκατόνι, 4 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα ριγκατόνι στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες που είναι ακόμα ζεστές, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Τραβάμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με τον τριμμένο ξηρό ανθότυρο και σερβίρουμε.

Tips:

  • Μπορούμε να βάλουμε τις κομμένες μελιτζάνες σε αλατόνερο με λίγο ξύδι για 10΄για να γλυκάνουν.

CHEF

Μανώλης Μπούχλης

Ο σεφ μας είναι γεννημένος στα Χανιά, έχει δουλέψει σε 6 χώρες, καθώς και σε εστιατόριο με διάκριση Michelin. Ενεργό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδως και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων. Έχει διατελέσει καθηγητής σε πολλές σχολές μαγειρικής. Στηρίζει και τιμά την Κρητική και την ελληνική κουζίνα, όπως άλλωστε και εμείς στα ΣΥΝ.ΚΑ που, πάνω από όλα, εκτιμάμε τα προϊόντα του τόπου μας!