Back to top

Ρακή και Ούζο

Το εθνικά μας ποτά, η ψυχή κάθε παρέας.

Ούζο και ρακή.

Αυτή τη φορά, οι προτάσεις μας είναι γεμάτες από άρωμα Ελλάδας, ελληνικό ταπεραμέντο και νοστιμιά, παρέα με δυο ποτά ιδανικά για.. παρέα αλλά και για Σαρακοστιανά!

Το ούζο είναι το ποτό που εκφράζει όσο κανένα άλλο την κουλτούρα της καθημερινότητας του Έλληνα. Το όνομα και η προέλευση του Ούζου προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως εκ τούτου δεν μπορεί να παραχθεί πουθενά αλλού, παρά μόνο στην Ελλάδα. Μια θεωρία σχετικά με την ονομασία του αγαπημένου μας ποτού, είναι πως σε μια παρτίδα με κατεύθυνση το εξωτερικό, η μεταφορική εταιρεία έγραψε πάνω σε κούτες που περιείχαν καλής ποιότητας τσίπουρο «USO MASSALIA», δηλαδή προς χρήση στη Μασσαλία. Παράγεται από απόσταξη σιτηρών. Τοποθετείται σε χάλκινα καζάνια και αρωματίζεται με βότανα και καρπούς, όπως γλυκάνισος, μαστίχα, κανέλλα, κορίανδρος, μέντα, πιπερόριζα, κάρδαμο, γαρύφαλλο, φλαμούρι. Ο γλυκάνισος που κυριαρχεί, βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές και προστατεύει τα κύτταρα από παθήσεις. Σερβίρεται σε ψιλόλιγνα ποτήρια, με πάγο ή κρύο νερό, συνοδεύει ιδανικά παραδοσιακούς μεζέδες και μια γουλιά αρκεί για να νιώσεις καλοκαίρι, ξενοιασιά, για να νιώσεις Έλληνας.

Η ρακή είναι το παραδοσιακό ποτό της Κρήτης για το καλωσόρισμα, για τη γιορτή, για τα δύσκολα, για τα χαρούμενα, για όλα! Αναπόσπαστο στοιχείο της κρητικής κουλτούρας και φιλοξενίας.

Παράγεται από ρώγες σταφυλιών. Στα αρχαία ελληνικά ραξ ή ιωνικά ρωξ, δηλαδή ρώγες, εξ ου και η λέξη ρακή! Λέγεται και τσικουδιά, επειδή τα στέμφυλα στην Κρήτη λέγονται και τσίκουδα.

Ως πρώτη ύλη στο ρακοκάζανο μπαίνουν τα απομεινάρια του πατήματος των σταφυλιών για να βγει ο μούστος. Καθώς το καζάνι αρχίζει να βράζει, σταγόνα-σταγόνα αρχίζει να ρέει το πρώτο σώμα του αποστάγματος, το πρωτόρακι. Όσο συνεχίζεται η απόσταξη, η τσικουδιά παίρνει τις σωστές αναλογίες και βαθμούς. Συνήθως το καζάνι «κλείνει» περίπου στους 18 βαθμούς. Η μοσχοβολιστή τσικουδιά, αχνιστή ακόμη, δίνει το σύνθημα για τρικούβερτο γλέντι. Σερβίρεται παγωμένη σε μικρά ποτηράκια ρακής συνοδεύοντας τους περίφημους ρακομεζέδες ή μετά το φαγητό ως επιδόρπιο με γλυκά κουταλιού και άλλα κεράσματα.

Και η ρακή και το ούζο χρησιμοποιούνται και στη μαγειρική, όπως θα δούμε και στην συνταγή που μας προτείνει εδώ ο σεφ μας.

Βίδες με θαλασσινά
αρωματισμένα με
ρακή και ούζο

Από τον Chef Μανώλη Παπουτσάκη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ:

250 γρ μύδια με το κέλυφος
200 γρ γαρίδες μικρές ή μεσαίες
250 γρ καλαμαράκι
400 γρ ζυμαρικά βίδες
1/5 κουταλιά πελτέ
10 τοματίνια
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1/5 σκελίδα σκόρδο
2-3 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
2-3 κλωνάρια μαϊντανό
50 ml ρακή
50 ml ούζο
50 ml Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις βίδες σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας και σουρώνουμε κρατώντας τες στην άκρη μαζί με λίγο από το νερό τους. Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και στη συνέχεια το σκόρδο επίσης ψιλοκομμένο. Ακολουθούν ο πελτές και τα τοματίνια κομμένα σε ροδέλες. Προσθέτουμε τις γαρίδες καθαρισμένες, τα μύδια με το κέλυφος καλά πλυμένα (ξύνουμε με ένα μαχαιράκι να καθαρίσουν εξωτερικά) και το καλαμάρι κομμένο σε ροδέλες και σωτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα. Σβήνουμε με το ούζο και τη ρακή και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ σκεπάζουμε με καπάκι μέχρι να ανοίξουν τα μύδια (χρειάζονται περίπου 2 λεπτά). Στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι και ενσωματώνουμε τα ζυμαρικά μαζί με ελάχιστο από το νερό που έβρασαν. Ανακατεύουμε προσεχτικά, αλατοπιπερώνουμε δοκιμάζοντας το αλάτι, προσθέτουμε λίγο ακόμα φρέσκο ελαιόλαδο και τα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα και σερβίρουμε.

TIP:
1. Το καλαμάρι δεν θέλει μαγείρεμα πάνω από 2-3 λεπτά γιατί αλλιώς γίνεται σκληρό και για να μαλακώσει στη συνέχεια χρειάζεται πολύ χρόνο. Οι γαρίδες επίσης θέλουν περίπου τον ίδιο χρόνο και είναι έτοιμες μόλις ασπρίσει η σάρκα τους. Τα μύδια επίσης αχνίζονται πολύ γρήγορα και σε αυτήν τη συνταγή και τα τρία αυτά υλικά θέλουν περίπου τον ίδιο χρόνο μαγειρέματος.
2. Δεν καταναλώνουμε ποτέ τα μύδια που κατά το άχνισμα δεν ανοίγουν. Αυτό σημαίνει ότι είναι μάλλον νεκρά και ίσως επικίνδυνα για την υγεία μας.
3. Για ένα σωστό άχνισμα μυδιών κρατάμε κλειστό το καπάκι, ώστε οι ατμοί να διευκολύνουν τη διαδικασία.
4. Προσέχουμε το αλάτι σε παρασκευές που χρησιμοποιούμε μύδια γιατί ήδη περιέχουν αρκετό αλάτι λόγω του θαλασσινού νερού που κρατούν μέσα στο κέλυφος.
5. Για έξτρα γεύση βράστε τα ζυμαρικά σας μέσα σε ζωμό που έχετε φτιάξει με τα κεφάλια της γαρίδας και λίγα λαχανικά.

CHEF

Μανώλης Παπουτσάκης

Γεννημένος στα Χανιά, ιδιοκτήτης πολυβραβευμένου εστιατορίου, κριτής στο Master Chef Junior και με τη δική του εκπομπή γνωρίζει σε βάθος και τιμά τα προϊόντα του τόπου μας, τόσο για τη γεύση τους όσο και για τη διατροφική τους αξία. Ελάτε να μάθουμε τα μυστικά του μέσα από τις πιο νόστιμες, πρωτότυπες και θρεπτικές συνταγές του, που σας προσφέρουν μόνο τα ΣΥΝ.ΚΑ.