Back to top

Ροδάκινα

Καλοκαίρι όλο γλύκα.

Ροδάκινα

Απαλά σαν βελούδο και ζουμερά, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια δίνουν γλύκα στο καλοκαίρι μας!

Οι καρποί της ροδακινιάς είναι ένας ακόμη γευστικός θησαυρός που μας ήρθε από την Ασία. Καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά συστηματικά στην Κίνα, που είναι ακόμη και σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο. Στην Ελλάδα λέγεται πως τους έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος από την Περσία!

Υπάρχουν αρκετά είδη με διαφορές στο σχήμα, το χρώμα, την υφή, αλλά και τη γεύση: Τα ροδάκινα με τη χνουδωτή φλούδα, τα νεκταρίνια με τη λεία και οι γιαρμάδες με μαλακή, γλυκιά σάρκα. Όποια και αν προτιμάτε, τα οφέλη τους για τον οργανισμό μας είναι μεγάλα, καθώς αποτελούν πηγή βιταμινών C & Α. Συμβάλλουν στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής στην υγεία της καρδιάς και περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν την καλή πεπτική λειτουργία.

Τα ροδάκινα καταναλώνονται φρέσκα ή σε κονσέρβα, διατηρώντας πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους. Δίνουν οξύτητα και γλύκα στις ζαχαροπλαστικές δημιουργίες και συνοδεύουν τέλεια το παγωτό. Δίνουν όμως μοναδικές πινελιές πρωτοτυπίας και δημιουργικότητας και στη μαγειρική! Ο chef μας, Μανώλης Μπούχλης, προτείνει ψητό χοιρινό με ροδάκινα!

Χοιρινό ψητό με ροδάκινα
Από τον Chef Μανώλη Μπούχλη

Υλικά

1,5kl χοιρινή σπάλα ολόκληρο κομμάτι
2 μέτρια κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
½ ματσάκι φρέσκια ρίγανη
½ ματσάκι φρέσκο θυμάρι
300ml κρασί μαρουβά
60ml μέλι θυμαρίσιο
40gr πετιμέζι
100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
6 μεγάλα ροδάκινα
10 πατάτες baby
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε την χοιρινή σπάλα και από τις δυο μεριές. Στην συνέχεια αλείφουμε το κρέας με το πετιμέζι. Στη βάση ενός ταψιού ή μιας γάστρας απλώνουμε το θυμάρι και τη ρίγανη και τοποθετούμε από πάνω την μαριναρισμένη σπάλα. Κόβουμε τις πατάτες και τα ροδάκινα στη μέση και τα προσθέτουμε γύρω-γύρω από την σπάλα. Κόβουμε και τα κρεμμύδια με τα σκόρδα σε χοντρά κομμάτια και τα τοποθετούμε και αυτά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ραντίζουμε από πάνω με το μέλι . Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 160βαθμούς για 1 ½ ώρα. Έπειτα αφαιρούμε τη λαδόκολλα , ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα.

CHEF

Μανώλης Μπούχλης

Ο σεφ μας είναι γεννημένος στα Χανιά, έχει δουλέψει σε 6 χώρες, καθώς και σε εστιατόριο με διάκριση Michelin. Ενεργό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδως και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων. Έχει διατελέσει καθηγητής σε πολλές σχολές μαγειρικής. Στηρίζει και τιμά την Κρητική και την ελληνική κουζίνα, όπως άλλωστε και εμείς στα ΣΥΝ.ΚΑ που, πάνω από όλα, εκτιμάμε τα προϊόντα του τόπου μας!