Back to top

Σταφύλι

Καλοκαιρινός θησαυρός.

Σταφύλι.

Το φρούτο του αποκαλόκαιρου και των θεών, το σταφύλι, ο καρπός του αμπελιού, συντροφεύει τους Έλληνες χιλιάδες χρόνια! Το σταφύλι μνημονεύεται στα Ομηρικά Έπη. Ο Θεός Διόνυσος, ο αιώνιος έφηβος, ήταν αυτός που λέει ο μύθος πως το έφερε από την Ασία, γι’ αυτό και απεικονίζεται κρατώντας ένα τσαμπί.

Σήμερα, πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα ελληνικής γης καλύπτονται από αμπελώνες. Μας χαρίζουν σταφύλια τόσων πολλών ποικιλιών, που χάνεις το μέτρημα. Από τα σταφύλια παίρνουμε το κρασί, που ευφραίνει την καρδιά των ανθρώπων, αλλά και ο ίδιος ο γλυκός καρπός είναι λαχταριστός, δροσιστικός και υψηλής διατροφικής αξίας.  Κάθε ρόγα είναι μια «πολυβιταμίνη» της φύσης, καθώς περιέχει βιταμίνες A, C και B, υδατάνθρακες που μας χαρίζουν ενέργεια, πολυφαινόλες με αντιοξειδωτική δράση και μέταλλα: Ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο.

Το σταφύλι έχει θέση και στην κουζίνα μας. Είναι απολαυστικό ως γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, αλλά και ως πρώτη ύλη για πρωτότυπες αλμυρές δημιουργίες! Ο σεφ μας, Μανώλης Μπούχλης, μαγειρεύει για εμάς… και μας γλυκαίνει το καλοκαίρι.

Γλυκό κουταλιού Σταφύλι
Από τον Chef Μανώλη Μπούχλη

Υλικά

2kg σταφίδα σουλτανίνα
1,5kg ζάχαρη κρυσταλλική
4 με 5 φύλλα αρμπαρόριζας
200ml νερό
Χυμό από 1 λεμονί
250 gr λευκά αμύγδαλα
4 καραφάκια γαρύφαλλο

Εκτέλεση

Παίρνουμε δύο με 3 βάζα αποστειρωμένα. Πλένουμε και σουρώνουμε πολύ καλά τα σταφύλια και τα αφήνουμε στην άκρη  να στεγνώσουν. Έπειτα βάζουμε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε μέσα το νερό και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν για 5’. Αδειάζουμε μέσα τα σταφύλια μαζί με την αρμπαρόριζα, το γαρύφαλλο  και σιγοβράζουμε για 35-40’. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσέχουμε να αφαιρούμε τον αφρό με μια τρυπητή κουτάλα που βγαίνει από το βράσιμο των σταφυλιών. Στα τελευταία 5’ βρασίματος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Μόλις είναι έτοιμα αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε προσεκτικά το γλυκό σε βαζάκια. Αραδιάζουμε τα αμύγδαλα σε ταψάκι και ψήνουμε για 10΄ στους 200°C μέχρι να ροδίσουν και όταν είναι έτοιμα τα προσθέτουμε στα βαζάκια με το γλυκό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μισά αμύγδαλα καβουρδισμένα και τα μισά ωμά και ξεφλουδισμένα πάντα. Σερβίρουμε μόλις το γλυκό έχει κρυώσει τελείως.

Tips:

  • Για να μη «ζαχαρώσει» το σιρόπι, προσέχουμε να μην ανακατεύουμε με μεταλλικά αντικείμενα.
  • Το μυστικό για ένα επιτυχημένο γλυκό κουταλιού είναι το σιρόπι. Θα πρέπει να είναι λαμπερό, διάφανο και αρκετά πυκνό. Τα φρούτα θα πρέπει να έχουν γίνει διάφανα και γυαλιστερά, να βρίσκονται διασκορπισμένα στο σιρόπι και να μην επιπλέουν σε αυτό.
  • Για να δούμε αν έδεσε το σιρόπι, ρίχνουμε λίγο σε ένα πιάτο και αυτό θα πρέπει να μην απλώνει πολύ.
  • Οι παλιές νοικοκυρές πάντα «δένουν» το γλυκό σε δύο χρόνους, για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα βγάλει νερά μετά. Δηλαδή, βράζουν αρχικά τα φρούτα στο σιρόπι για 15 λεπτά περίπου (ανάλογα με τη συνταγή), έπειτα τα αφήνουν στο σιρόπι για 1 βράδυ και αν την επόμενη μέρα έχει νερώσει το σιρόπι, συνεχίζουν το βράσιμο μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Χρειάζεται όμως προσοχή, να μην παραβράσει το γλυκό. Αν υπερβάλουμε, μπορεί να κρυσταλλώσει.

CHEF

Μανώλης Μπούχλης

Ο σεφ μας είναι γεννημένος στα Χανιά, έχει δουλέψει σε 6 χώρες, καθώς και σε εστιατόριο με διάκριση Michelin. Ενεργό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδως και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων. Έχει διατελέσει καθηγητής σε πολλές σχολές μαγειρικής. Στηρίζει και τιμά την Κρητική και την ελληνική κουζίνα, όπως άλλωστε και εμείς στα ΣΥΝ.ΚΑ που, πάνω από όλα, εκτιμάμε τα προϊόντα του τόπου μας!